OSVRT Uz gostovanje varaždinskih zborova Chorus angelicus i Via Varaždin i Mljet povezani glazbom

Zdenka Weber | 1.9.2019. u 18:05h | Objavljeno u Društvo

Gostovanje dvaju varaždinskih zborova, Mješovitog zbora Chorus angelicus i pridruženog mu zbora mladih Via, na Mljetu od 23. do 25. kolovoza s izvedbom djela Pjesme štovanja i hvale skladatelja i dirigenta Anđelka Igreca, kao i njihovo sudjelovanje u nedjeljnom misnom slavlju, pripada događajima koje će svima koji su u njima neposredno sudjelovali nedvojbeno ostati u trajnom sjećanju jednako kao i mještanima predivnog otoka, koji su im bili srdačni domaćini i pažljivi slušatelji.

Susret u glazbi

Najsnažniji poticaj gostovanju bilo je zacijelo duboko prijateljstvo pjevača-amatera i želja da se ostvari susret u glazbi kao iskazu osjećaja pripadnosti zajedničkoj ljubavi – pjevanju. Za taj događaj za pamćenje, naime, najzaslužniji je varaždinski kardiolog prim. dr. sc. Siniša Car, voditelja klape Kurent Velebit Veršić, koji je prije nekoliko godina odlučio preseliti se na Mljet i tamo nastaviti liječničku praksu, a u Varaždinu je godinama bio član Mješovitog zbora Chorus angelicus.
Prirodne ljepote otoka Mljeta, toplina dočeka domaćina i vrhunske vrijednosti odabranog repertoara, kojim su se varaždinski pjevači predstavili, bili su sastavni dijelovi kulturnog događaja koji je, kao što je pri oproštaju naglasio Siniša Car tek početak, nadati se, nadasve pozitivne suradnje i povezanosti Varaždina i Mljeta kao dviju hrvatskih zemljopisno udaljenih, ali ljudski itekako bliskih destinacija.

Dugo pripremano gostovanje, kojemu je prethodio nastup mljetske klape Kurent, čiji je voditelj Siniša Car, u Varaždinu, ostvareno je doista na najbolji mogući način jer su se u organizaciju uključili zbilja svi koji na Mljetu imaju „riječ“. Ne samo financijska pomoć, koju je pružio upravitelj Nacionalnog parka Mljet dipl. ing. Ivan Sršen, omogućivši time dolazak Varaždinaca, već i ukupna pažnja koju je pružao župnik Župe sv. Pavla u Babinom polju don Stipo Zadro, kao i na koncertu nazočan načelnik općine Mljet dipl. ing Đivo Market, potvrdili su želju domaćina da svojim gostima u kratkom vremenu predstave sve ljepote otoka i pruže toplu dobrodošlicu. Da je za tako prisne odnose najzaslužniji novi mljetski liječnik, čiji su altruizam i želja za predstavljanjem svojih varaždinskih pjevača sredini u koju je došao raditi bezgranični, gotovo da i nije posebno isticati. Bilo je dovoljno pratiti način ophođenja i pružanja pomoći u svim novonastalim a nepredviđenim situacijama koje je na licu mjesta trebalo rješavati pa da se shvati kako je Siniša Car u novoj sredini osvojio srca svih mještana koji su mu u svemu spremni pomoći.

Članovi pak varaždinskih zborova, četrdesetak pjevačica i pjevača i pet instrumentalista, koji su na večernjem koncertu 24. kolovoza na platou između župne crkve i župnog dvora u Babinom polju, u idiličnom prostoru na otočkoj uzvisini sa slikovitim pogledom na more, izveli uglazbljene molitve, prošnje, vapaje i pohvale iz svetopisamskih zapisa, niz vokalno-instrumentalnih stavaka koje je skladatelj Anđelko Igrec naslovio kao Pjesme štovanja i hvale, dali su čvrste dokaze da su na Mljet došli odlični glazbenici, sjajno uvježbani, predani u muziciranju i nadahnuto vođeni sigurnim rukama autora glazbe i njihova stalnog dirigenta. Igrecove su zborske pjesme iskazi bogomdanoga skladateljskoga dara ali i istinske, iskrene i duboke vjere koja u duhovnim tekstovima drevnih pisaca nalazi nadahnuće za melodijski raspjevanu, ritmički razigranu i harmonijski dojmljivu glazbenu nadogradnju čija se bogata i šarolika paleta proteže od veselih zapjeva i ubrzanih tempa do meditativnoga spokoja izražajne zahvalnosti.

Zahvalnost svima, osobito liječniku-altruistu

Pljesak brojnog okupljenog slušateljstva pratio je svaku pjesme, a kada je na kraju izvedena posljednja, dostojanstvenom pobožnošću glazbeno osmišljeni tekst Upravi korake moje, sa solisticom sopranisticom Dorotejom Ilčić, pljesak je bio gromoglasan i dugotrajan. Ponavljanjem istoga stavka glazbenici su se zahvalili očito duboko ganutoj publici.

U izvedbi su uz zborove sudjelovali solisti, sopranistice Dorotea Ilčić i Silvija Habunek, bas Luka Šopar (voditelj zbora Via), te instrumentalisti violinist Anđelko Ilčić, pijanist Danijel Oto, klarinetist Thomas Kraft, violončelist Filip Igrec i hornist Marko Novak, svi na visini postavljenog zadatka. Dirigent Anđelko Igrec, koji, dakako, kao autor glazbe najbolje poznaje svoje djelo, vodio je izvedbu punom koncentracijom, pažljivo ističući svaku od važnijih dionica i sigurnim je pokretima objedinjavao izvođački aparat u harmoničnu cjelinu.

Sudjelovanje varaždinskih pjevača na nedjeljnoj misi 25. kolovoza u Crkvi sv. Pavla imalo je očito osobitu važnost jer je iz Dubrovnika misu došao služiti došao glavni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Obogaćenje za mještane Babinog polja i cijelog otoka Mljeta bila je tako nadahnuta propovjed vikara, ali i dojmljivo, štoviše dirljivo, lijepo pjevanje Mješovitog zbora Chorus angelicus i zbora Via s orguljašem Anđelkom Igrecom.
Uglazbljeni dijelovi iz Mise Rudolfa Matza i crkvene pjesme oduševile su nazočni puk koji je nakon mise dugim pljeskom pozdravio svoje goste. Pa ako zaključim da su nakon ovog gostovanja Varaždin i Mljet započeli osobito osjećajnu povezanost zahvaljujući glazbi, to nije nimalo pretjerano, a zahvalnost valja uputiti svima koji su to omogućili, posebno, dakako, liječniku-altruistu i pjevačkom entuzijastu prim. dr. sc. Siniši Caru.