HUMANOST NA DJELU Školi donirao svoju nagradu za naljepši vrt: "Volio bih da se djeca bave biljkama"

Tamara Bregović | 13.9.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Donacija je ugodno iznenadila djelatnike IV. Osnovne škole Varaždin

U izboru za najeljepši vrt ili okućnicu zavirili smo u vaše zelene oaze, čitatelji na Facebooku lajkovima su odabrali njima najljepše, a Varaždinske vijesti, u suradnji s Vrtnim centrom Iva, tvrtkom Desyre i Vrtlarijom vijenac, pobjednički trio nagradili su vrijednim nagradama.

"Volio bih da se djeca bave biljkama i vrtom"

Tropski vrt Stjepana Škrlina iz Donje Bistre osvojio je drugo mjesto u izboru za najljepši vrt i okućnicu Varaždinskih vijesti, a nagradu je odlučio darovati IV. Osnovnoj školi Varaždin .

-Volio bih da se djeca bave biljkama i vrtom - javio nam je Škrlin čim je vidio da je osvojio drugo mjesto i bon od 100 eura u tvrtci Desyre.

DSC_6475.jpg

FOTO: Vrt IV. OŠ Varaždin

- Osvojio sam je zahvaljujući vrijednim prijateljima na Facebooku tako da nisam samo ja zaslužan – kaže Škrlin i ističe kako ništa ne smiruje kao rad u vrtu, koji bi preporučio svima.

Donacija je ugodno iznenadila djelatnike škole, a posebice v.d. ravnateljice Snježanu Štimun, koja ga je pozvala u posjet školskom vrtu. - Gospodin nas je prepoznao kao zajednicu koja promiče sve oblike zdravog življenja, a u koje pripada i vrtlarenje. Pozivamo donatora u posjet kako bi nam prenio bogato iskustvo i potaknuo nas na unapređivanje znanja i vještina potrebnih za uspješno vrtlarenje - poručila je ravnateljica, dodavši kako školski vrt vode učiteljice Silvija Grđan Hosni i Lidija Drvarić.

vrt23.jpg

Trenutačno ima 130 palmi i oko 130 japanskih javora. Šali se da je Biljkoholičar - voli biljke, a čak ih i sanja.

- Obožavam biljke, nesebično ih dijelim i razmjenjujem s cvjetnim prijateljima. Cilj mi je potaknuti ljude da krenu raditi vrtove i okrenu se prirodi. Ujedno i da shvate kako vrt nije samo pampas trava i trava koja se kosi, nego se može puno toga ukombinirati - istaknuo je dobitnik druge nagrade .

Tvrtka Desyre posluje već 25 godina. Uvoze i distribuiraju sjemenski krumpir, a uz primarnu djelatnost – poljoprivrednu proizvodnju na 20 hektara zemlje, bave se i uzgojem povrća u plastenicima na dvije tisuće metara kvadratnih. Imaju tri poljoapoteke, a nedavno su otvorili i drugu trgovinu - Agrocentar Desyre na impresivnih 900-tinjak kvadrata u Cestici.

KONTAKT Poljska 35, Nedeljanec / Telefon: 042 744 284 /Mobitel: 091 8926 858; 091 5268 021 /
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. /www.desyre.hr

"Što šarenije to veselije"

Prvo mjesto odnijela je Branka Makar iz Sigetca Ludbreškog. Kaže kako cijela obitelj voli biljke te već 30 godina sade što im se sviđa i dodaje da vrt zablista u petom mjesecu kad cvatu japanske azalee i rhododendroni te opet u osmom mjesecu kad cvatu indijski jorgovani (lagerstroemije).

- Mala smo obitelj koja živi s prirodom. Svaki član ima druge prioritete, no svi zajedno činimo savršenu cjelinu. Moja 83-godišnja svekrva sadi i održava vrt kojeg bi se mogle posramiti i duplo mlađe. Suprug voli voćke i sve novo što izađe na tržištu. Slobodno mogu reći da nema voća kojeg nemamo - od indijanskih banana, nashi krušaka, kakija, nektarina, borovnica, ogrozda do citrusa i raznih križanaca. Snaha i sin vole sukulente i sedume te sobne biljke – ispričala nam je pobjednica Izbora za najljepši vrt.

vrt.jpg

Ona najviše voli ukrasno grmlje i drveće koje cvate u raznim bojama, a njihov vrt prepoznatljiv je upravo po – šarenilu.

- To je moj neki zaštitni znak, što šarenije to veselije. Na natječaj sam se prijavila prvi put i pobjedu mogu zahvaliti svim svojim dragim prijateljima i znancima koji su me podržali u ogromnom broju, tim istim ljudima koje davim cijele godine sa slikama iz našeg vrta – smije se Branka Makar.

Nagradu od 200 eura koju je za prvo mjesto osigurao Vrtni centar Iva, ujedno i najdraži gospođi Branki, iskoristit će čim stigne nova ponuda.

- Najvjerojatnije ću kupiti biljku, jedan japanski drijem, a suprug će izabrati nešto novo od voća. Najveći problem nam je nedostatak prostora za sadnju. Želja uvijek ima, ali prostora je sve manje – zaključuje pobjednica.

Tražite li i vi bogat izbor vrtnog i sobnog bilja, Vrtni centar Iva pravo je mjesto za vas. Osim šume biljaka, smještene u Poslovnici u Štefancu, pronaći ćete i sve potrebno za uzgoj - sjeme, tegle, supstrate, alate... Biljke možete naručiti i preko web shopa. Jedan klik, i novi stanovnik vrta je tu. Od ponedjeljka do petka Vrtni centar Iva radi od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

KONTAKT Braće Radića 54, Štefanec, Čakovec / Telefon: 040 337 741 /Mobitel: 098 180 8163 / E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. / www.vrtnicentariva.hr

"Svaki kutak oplemenjujemo novim biljkama"

Treći najljepši vrt prema izboru čitatelja Varaždinskih vijesti je onaj Bosiljke Poplatnik iz Tužnog.

- Prošetati vrtom i sjesti na cvjetnu terasu među dihondre, sorfinije, zvončiće, bakope i vinke poseban je užitak. Svaki kutak oplemenjujemo novim biljkama kako bismo ostvarili poseban ugođaj dvorišta - istaknula je.

tffTFF18.jpg

Gospođa poplatnik osvojila je 50 eura u Vrtlariji Vijenac. Sigurna je, kaže gospođa Bosiljka, da će pronaći nešto savršeno za svoj mali raj.

- Mislim da ću kupiti tulipane, prekrasni su mi i odlično će se uklopiti u moj vrt - rekla je Bosiljka Poplanik.

Vrtlarija Vijenac već više od 30 godina proizvodi ukrasno bilje, cvijeće i povrće u rasadniku u Strahonincu. Nastala je kao mala obiteljska tvrtka, u kojoj se već druga generacija bavi uzgojem cvijeća. Hortenzije su jedno od glavnih “lica”, a jedini u Hrvatskoj ih imaju u dvadesetak boja. Nemate li vremena, Vrtlarija ima i uslugu sadnje te uzgoja biljki po vašim željama.

KONTAKT Dravska ulica 70 – Poleve, Čakovec / Mobitel: 095 815 5258 / E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. / www.vrtlarija-vijenac.hr