Osvajačima medalja na informatičkom natjecanju u SAD-u župan Čačić uručio po 3.000 i 2.000 kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.5.2020. u 12:35h | Objavljeno u Društvo

Učenike Prve gimnazije Varaždin i polaznike Centra izvrsnosti Marka Srpaka, Nikolu Kušena, Jakova Novaka, Marka Vargu, Gašpara Haramiju i Tea Putareka koji su izborili finale informatičkog natjecanja u SAD-u primio je župan Radimir Čačić sa suradnicima te im uručio simbolične nagrade.

Na informatičkom natjecanju „American Computer Science League“ među učenicima više od 300 škola iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije, a pod vodstvom mentora mr. sc. Bojana Banića, koje je ove godine zbog epidemije koronavirusa održano on-line, ovi su učenici osvojili čak šest medalja - tri srebrne i tri brončane.

Župan je uručio novčane nagrade iz osobnog fonda, po 3.000 kuna osvajačima srebrne medalje te po 2.000 kuna osvajačima bronce.

- Naši gimnazijalci su finale informatičkog natjecanja u SAD-u izborili među 3.500 učenika iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije, od kojih je njih 700-tinjak bilo u finalu. Upućujem čestitke šestorici učenika koji su dobili nagrade, ali i četvorici učenika koji su također sudjelovali na natjecanju te bili vrlo blizu osvajanja medalje. Posebne zahvale upućujem mentoru mr. sc. Bojanu Baniću i ravnateljici Janji Banić. Osvojiti čak šest medalja na natjecanju „US Openu“ je izvrstan rezultat, posebno ako se zna da su bili jedini predstavnici Hrvatske u finalu uz jednog učenika XV. Gimnazije iz Zagreba. Najbolji rezultati učenika iz Varaždinske županije na olimpijadama, europskim i svjetskim natjecanjima postali su već standard. Još jednom svima upućujem čestitke na ovom velikom rezultatu – istaknuo je župan Čačić.

Izrazio je žaljenje što su u Hrvatskoj sva natjecanja jednostrano otkazana.

- Nažalost, Ministarstvo ministrice Divjak nije željelo organizirati natjecanja on-line, što je bilo i moguće i jednostavno, a time su štetu posebno nanijeli najuspješnijim učenicima Varaždinske županije jer smo po rezultatima trebali imati državnih prvaka više nego ikada, a to tim mladim ljudima značajno olakšava upis na najprestižnija svjetska natjecanja – napomenuo je Čačić.

Kakva su iskustva stekli prenijeli su učenici Marko Srpak učenik 4. razreda i Marko Varga učenik 3. razreda. Za razliku od dosadašnjih All Star natjecanja, učenici su se na ACSL-u natjecali isključivo individualno. Prvi dio natjecanja sastojao od 3 sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u roku od svega jednog sata.

- Pripremali smo se kroz cijelu godinu i imali smo četiri izvršna kola, nakon kojih je slijedilo finale. Za razliku od prijašnjih godina kada je finale sadržavalo timsko programiranje i 12 kratkih zadataka, ove je godine promijenjen koncept pa smo imali dva programska, ali ne timska zadatka i 20 kratkih zadataka. Vjerojatno da malo više zakompliciraju i da bude teže, ali i da imaju zapravo veći raspon bodova. Što se težine natjecanja tiče bila je otprilike ista težina i bilo je zabavno. A da smo tek išli u Ameriku bilo bi još zabavnije jer bismo i nešto vidjeli - rekao je Marko Srpak, dodajući da mu je i ovako natjecanje bilo jedno veliko iskustvo dok je Marko Varga učenik 3. razreda rekao da je bilo posebnije, drugačije nego što su navikli.

Prva gimnazija Varaždin je ovime nastavila tradiciju osvajanja medalja na međunarodnim informatičkim natjecanjima.

- Tajna uspjeha je puno rada i odgovornosti, kao i velika podrška Varaždinske županije, župana i njegovih suradnika koji nas podupiru kroz centre izvrsnosti. Ove godine, uz jednog učenika XV. Gimnazije iz Zagreba, naši su učenici bili jedini predstavnici Hrvatske u finalu budući da su mnogi odustali tijekom kvalifikacija nakon što je bilo jasno kako put na finale u SAD neće biti moguć. To govori u prilog radnoj disciplini i odgovornosti naših učenika, kao i o njihovoj želji da rade i stječu znanje neovisno o tome hoće li putovati na finale u SAD ili će se natjecati online u trenutnim okolnostima – istaknula je ravnateljica Janja Banić.

Vrlo blizu osvajanju medalje su bili i ostali učenici koji su sudjelovali na natjecanju, a to su Janko Vrček (4. razred), Viktor Pijanec (2. razred), Emanuel Tukač (1. razred) i Vito Mudri (1. razred). Svi nagrađeni učenici osvojili su vrijedne nagrade koje će im biti poslane na kućnu adresu.