Osobe s invaliditetom s područja grada Lepoglave govorile o dobrim i lošim životnim iskustvima Foto: Grad Lepoglava

Osobe s invaliditetom s područja grada Lepoglave govorile o dobrim i lošim životnim iskustvima

V.M./Varaždinske vijesti | 16.3.2017. u 18:05h | Objavljeno u Društvo

Osobe s invaliditetom s područja grada Lepoglave okupile su se u lepoglavskom Domu kulture gdje su podijelile svoj iskustva života osobe s posebnim potrebama te probleme s kojima se susreću, ne samo na području grada Lepoglave već i općenito.

O tome su govorile pred kamerom Hrvatske radio televizije i urednice emisije "Normalan život" Ane Tomašković. Govoreći o odnosu Grada Lepoglave prema osobama s invaliditetom iznijele su zadovoljstvo suradnjom pohvalivši nastojanja i aktivnosti Grada usmjerene njihovim potrebama. Izrazile su pri tom želju za osnivanjem udruge koja bi okupljala osobe s invaliditetom s gradskog područja.

S druge strane, kad je o negativnim iskustvima riječ, istaknuli su predrasude s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Potkrijepili su to i primjerima diskriminacije - od začuđenih pogleda pa do gubitka posla, s kojima su se susreli, a koje su plod neznanja i neinformiranosti onih sklonih predrasudama.

- Moramo "prepoznati" sve barijere s kojima se osobe s invaliditetom susreću na području grada Lepoglave, od fizičkih do barijera u glavama građana, i nastojati ih otkloniti. Kad govorimo o fizičkim barijerama potrebno ih je otkloniti kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup ustanovama i ostalim sadržajima na gradskom području, a kad su u pitanju barijere u glavama građana s predrasudama potrebno ih je uklanjati edukacijom i informiranjem – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić ističući da je Grad Lepoglava u okviru javnih radova zapošljava i osobe s invaliditetom brinući tako o njihovoj socijalizaciji.

lepoglava_osobe_s_invaliditetom_2.jpg