Osnovnoškolci iz Klenovnika posjetili meteorološku postaju u Bednji Foto: OŠ Klenovnik

Osnovnoškolci iz Klenovnika posjetili meteorološku postaju u Bednji

V.M./Varaždinske vijesti | 4.11.2016. u 12:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Od prošlog mjeseca Osnovna škola Klenovnik stekla je status člana Globe programa, velike svjetske mreže škola, institucija i organizacija koje se bave proučavanjem okoliša.

Voditelj Globe programa u školi je Ivan Loparić, učitelj geografije.  U sklopu projekta, učenici će sustavno vršiti mjerenja i opažanja na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultate istraživanja će unositi u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i preko interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi www.globe.gov.

Redovitim aktivnostima, učenici su pridodali i posjet meteorološkoj postaji Bednja. U pratnji učenika bili su učitelj geografije i GLOBE voditelj škole Ivan Loparić te ravnatelj škole Mijo Barišić.

Informacije o postaji i mjerenjima dao je Ivan Bistrović koji se brine o meteorološkoj postaji i prikuplja podatke o vremenu za navedenu postaju. Učenici su razgledali i upoznali izgled meteorološke postaje. Pokazani su im mjerni instrumenti koji se nalaze u njoj te objašnjeno što, kako i kada se mjeri pomoću tih instrumenata te kako se bilježe podatci.

Učenici su pažljivo slušali i s interesom razgledavali meteorološku postaju. Imali su priliku i sami razgledati instrumente i usporediti ih zajedno s načinom mjerenja s instrumentima i načinima mjerenja u GLOBE programu.

globe_klenovnik_1.jpg