Osnovnoškolci doznali sve o Domovinskom ratu, razgledali zbirku novaca, ali i ratnu opremu, poput zolje i granata Foto: UDVDR Ivanec

Osnovnoškolci doznali sve o Domovinskom ratu, razgledali zbirku novaca, ali i ratnu opremu, poput zolje i granata

VV | 9.6.2024. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

Edukativni tim UDVDR Ogranak Ivanec održao je u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za učenike 8. d i 8. e razreda interaktivno predavanje na temu "Domovinski rat – Istina o slobodi“, pogledali su dokumentarni film "Domovinski rat", a imali su priliku kroz fotografije i prezentaciju doznati više o jednom od najtužnijih događanja, stradavanju djece u Domovinskom ratu, u kkojem je poginulo ili ubijeno čak 402 djece i mladih.

Na ovom susretu branitelja i veterana osmaši su imali priliku doznati i o velikom značaju bivše Općine Ivanec, s čijeg su područja hrvatski branitelji sudjelovali, praktički, u svim velikim bitkama Domovinskog rata, od Tovarnika, Vukovara, preko Varaždinskih dana rata, pa Pakraca, Lipika, Okučana, dubrovačkog, šibenskog i zadarskog zaleđa, sve do oslobađanja Knina i dijela zapadne BiH, što je ujesen 1995. godine doprinijelo završetku Domovinskog rata.

udvdr_os_ivanec_predavanje_14.jpg

Učenicima su predstavljeni i autentični dijelovi ratne opreme, poput zaštitnog prsluka, kacige, gelera od granate, praznog ručnog bacača zolje, topovske čahure, maske koja štiti od bojnih otrova, sredstva veze kao što je poljski telefon, školske protutenkovske mine, hrvatski barjak koji se vijorio u oslobođenom Kninu 5. kolovoza 1995. godine i još ponešto. Svoju je zbirku novca iz doba Domovinskog rata s područja Hrvatske, uključivo i onaj s okupiranih područja, te okolnih država predstavio ivanečki kolekcionar i član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec, Martin Lukavski.

Na završetku predavanja je Pjer Jagetić, voditelj edukacije Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, Evi Levanić, Marti Gotal, Melani Mudri i Lani Putarek uručio knjige s domovinskom tematikom, dar Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i ravnatelja dr. sc. Ante Nazora.

udvdr_os_ivanec_predavanje_27.jpg

Učenice su kao polaznice Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije upravo Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec odabrale za svoj završni rad, a u njegovom upoznavanju, osnovno svrhom osnivanja i tematskim sadržajem za potrebe njihova Završnog rada, mentorirao ih je Pjer Jagetić. Tim povodom im je i tako iskazana zahvalnost za interes kojega su pokazale za Domovinsku povijest našega kraja. Također, Jagetić je knjige, isto dar Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, za potrebe školske knjižnice uručio i učiteljici povijesti, dr. sc. Suzani Jagić, mentorici imenovanih učenica u Centru izvrsnosti.

udvdr_os_ivanec_predavanje_31.jpg

Edukaciju mladih o Domovinskom ratu na području Varaždinske županije po programima UDVDR Ogranak Ivanec podupire Varaždinska županija, a u obrazovnim ustanovama svoga administrativnog područja, potporu edukativnim aktivnostima pruža i Grad Ivanec.

udvdr_os_ivanec_predavanje_30.jpg

udvdr_os_ivanec_predavanje_32.jpg