OŠ BELETINEC Svirali bubnjeve, izrađivali slonove, žirafe i zebre u povodu Međunarodnog dana Afrike Foto: OŠ Beletinec

OŠ BELETINEC Svirali bubnjeve, izrađivali slonove, žirafe i zebre u povodu Međunarodnog dana Afrike

VV | 16.6.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Svake se godine 25. svibnja obilježava Međunarodni dan Afrike. Tog su dana 1963. godine 32 neovisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekoloniziranja.

Međunarodni dan Afrike nacionalni je praznik u svim zemljama potpisnicama i tom se prigodom obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja u postizanju kvalitetnijih uvjeta života i uklanjanju svih oblika kolonijalizma.

U Osnovnoj školi Beletinec se na kreativan i edukativan način obilježio Dan Afrike, a posebno su produktivni bili učenici produženog boravka. Oni su sa svojom učiteljicom Melitom Bosilj tijekom dva tjedna upoznavali Afriku kroz razne radionice. Najprije su glazbenom radionicom upoznali i reproducirali ritam afričkih bubnjeva, a nakon toga i najpoznatije afričke plesove. Listanjem knjiga i pretraživanjem interneta tražili su najpoznatije znamenitosti, činjenice i podatke o Africi te su na temelju dobivenih rezultata napravili plakat.

Likovnom radionicom nastojali su predočiti jačinu i toplinu afričkog sunca. Od velikih kartonskih kutija i kolaž papira napravili su tri najpoznatije afričke životinje- slona, žirafu i zebru. Prazan hodnik škole pretvorili su u malu džunglu - informativni kutak, gdje su ostalim učenicima i učiteljima predstavili sve svoje radove i rezultate dvotjednog istraživanja.

Potrebno je napomenuti kako se cijela Osnovna škola Beletinec uključila u UNICEF-ov edukativno-humanitarni program ,,Škole za Afriku''. Kroz drugo polugodište su se organizirali Uskrsni sajam i mnoge razredne prodaje kolača i rukotvorina, a sav prikupljen novac doniran je programu ,,Škole za Afriku''. Može se reći kako je OŠ Beletinec na jedan cjelovit i humanitaran, a opet zanimljiv i kreativan način pristupila obilježavanju Međunarodnog dana Afrike.