OŠ BELETINEC Mala škola velikih projekata u kojoj se razvija poduzetnički duh i vještine za život Foto: OŠ Beletinec

OŠ BELETINEC Mala škola velikih projekata u kojoj se razvija poduzetnički duh i vještine za život

VV | 27.6.2023. u 11:10h | Objavljeno u Društvo

Izvrsni rezultati u implementaciji vještina za svakodnevni život te u razvoju poduzetničkog duha učenika OŠ Beletinec vidljivi su kroz realizirane mnogobrojne projekte tijekom ove školske godine. Inovativnost učenika vidljiva je u samoj ideji osmišljenih projekata, izvijestili su iz te škole.

4.jpg

- Na pokretanje projekta "Sam svoj majstor“ potaknuli su nas razgovori s učenicima te zapisnici sa sastanaka Vijeća učenika iz kojih smo iščitali njihove želje da se sanira i uredi neugledno i derutno stubište koje vodi prema učionici Tehničke kulture, kabinetu školske zadruge "Beletinček“ i uredu pedagoginje - ističe Nataša Fadiga, ravnateljica OŠ Beletinec.

6.jpg

U provedbu projekta uključili su se polaznici izvannastavne likovne grupe, članovi školske učeničke zadruge "Beletinček“, školsko Vijeće učenika, djelatnici škole te članovi lokalne zajednice kako bi kreirali kutak u školi koji će biti namijenjen druženju učenika i učitelja, učenju te razmjeni iskustava. Učenici, djelatnici škole i roditelji zajedno su popravili i obojali strop i zidove koji okružuju stubište, nakon čega su ih učenici kreativno oslikali. Aktivnost je vodila Maja Šarec Dvorski, učiteljica likovne kulture. Učiteljica Mateja Ratković, voditeljica učeničke zadruge, podučila je male zadrugare "home made“ izradi sjedalica (taburea) od plastičnih nosača strune za 3D printer čime je željela naglasiti održivi pristup u praktičnoj provedbi realizacije projekta. Vođeni idejom da sve može u određenom trenutku poslužiti kao novi repro–materijal, učenici su uredili kreativni kutak koji će, osim za druženje i socijalizaciju učenika, služiti i za održavanje nastave i različitih radionica te izložbi.

- U sklopu projekta kupljena je i bijela ploča na stalku te prijenosno računalo i VR naočale kako bi se upotpunio kutak te omogućila nastava na otvorenom čime su stvoreni uvjeti za mobilnost učionice - pojasnila je ravnaeljica Fadiga.

5.jpg

Za članove učeničke zadruge kupljena je šivaća mašina, a oni su pod budnim okom učiteljice Mateje Ratković, sašili navlake za sjedalice te torbice za kupovinu s likom klauna – doktora. Dizajnom torbica OŠ Beletinec uključila se u projekt Crvenih nosova "Djeca u školama za djecu u bolnicama". Učenici škole dizajnirali su likove klaunova-doktora koji će unijeti radost na dječje odjele u bolnicama, olakšati teške trenutke roditeljima te prodajom dizajniranih vrećica i prikupljenim sredstvima pomoći ljudima koji se nalaze u kriznim situacijama.

Uz humanitarni karakter, poduzetnički duh učenika razvija se i u smjeru agronomskih vještina pa su ove školske godine učenici zasadili i svoj vrt u povišenim gredicama u sklopu projekta "Striborova učionica“. Projekt su osmislile i vodile učiteljice Mateja Ratković i Petra Milinković. Cilj projekta bio je ovladati osnovnim znanjima i vještinama uzgoja povrća, začinskog i ljekovitog bilja u skladu s održivim razvojem u školskom eko-vrtu kao učionici na otvorenom uz stjecanje novih znanja o upotrebi istih u ljudskoj prehrani i očuvanju zdravlja. Učenici su uzgojili presadnice paprike, rajčice, tikvica, krastavaca, peršina, cvjetače i salate, a od zadrugara su ih otkupili učitelji škole čime je dodatno naglašen poduzetnički duh i gospodarenje uloženim i dobivenim sredstvima.

2.jpg

- Spomenuti projekti i još mnoštvo različitih aktivnosti u sklopu realizacije predmetnih kurikuluma i kurikuluma škole govore da je OŠ Beletinec mjesto u kojoj snovi postaju stvarnost - zaključuju u OŠ Beletinec.