OŠ Bednja: Učenici pozorno pratili predavanje dragovoljaca i veterana o Domovinskom ratu

VV | 6.5.2022. u 08:12h | Objavljeno u Društvo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavlja s edukativnim tribinama / predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ koje se provode u školama Varaždinske županije u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Tako su članovi užeg vodstva, Milan Vukovski, Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Franjo Sert, Bednja, te učenicama i učenicima, prema stručnom programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovim izbijanjem i po završetku. Pridružili su im se i Vjekoslav Špac i Ivan Sambol, čelnici HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

U početnom dijelu svima se obratila ravnateljica škole Sanja Majcen koja učenike, učitelje i školske djelatnike upoznala s gostima i svrhom njihova dolaska, a predavače pozdravila, zahvalila na dolasku, da bi nakon toga započelo predavanje.

Ono je bilo koncipirano u tri dijela, s time da se u prvom se govorilo o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, a u drugom je akcent stavljen na ulogu ovoga kraja u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu, gdje je svoja sjećanja na teško ranjavanje u Pakracu 1992. godine ukratko prenio Ivan Sambol iz Bednje.

U trećem, onom više praktične naravi, djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi. S njima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Isto tako, djeca su u tom dijelu predavanja mogla vidjeti i autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, što ih je, očekivano, i najviše zanimao. Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, pa maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. i još ponešto.

 Uz mnoštvo postavljenih pitanja, poseban interes djeca su pokazala prema američkoj 'pancirki' i šljemu, ratnim oznakama i uniformama, praznoj ‘zolji’ koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, uniformaama i ‘beretkama’, što su neki i malo isprobali.

Učenice i učenike zanimale su brojne teme tijekom, za vrijeme, kao i nakon predavanja, a sa školom je dogovoreno da će, tko od njih želi, anonimno ispuniti Anketni listić na kojemu je nekoliko pitanja vezanih uz stvaranje Hrvatske iz perioda 1990.-1995., a sve s ciljem kako bi se vidjelo znanje i interes djece o ponuđenim temama.

U završnom dijelu posjeta školi Špac i Lukavski su ravnateljici Šprem darovali primjerak Ivanečke škrinjice, te knjigu „Svjedočim“, koja govori o stradavanju Tovarnika u Domovinskom ratu, mjesta na krajnjem istoku Hrvatske, gdje su u ljeto 1991. boravili pripadnici ivanečke policije.

S druge strane, predavači su od ravnateljice Majcen na dar dobili nekoliko primjeraka književnog zbornika „Nošo Beljuinsko rieč“, autorice Barice Pahić Grobenski.

Po završetku predavanja, kod spomen obilježja u centru Bednje, počast poginulim hrvatskim braniteljima odao je edukacijski tim, zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Bednje, Vladimirom Kramarićem.

Na neformalnom sastanku načelno je dogovoreno i u Bednji prikazivanje dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost", kojeg je na autentičnim lokacijama iz Domovinskog rata snimio UDVDR Ogranak Ivanec u suradnji s HVIDRom.

Nakon ovog u Bednji, edukacijski tim dragovoljaca i veterana ima već dogovoreno nekoliko predavanja do kraja školske godine, a prvo u nizu je u Osnovnoj školi Ante Starčevića u Lepoglavi, u petak, 13. svibnja.

Projekt „Domovinski rat – Istina o slobodi“ podupiru Varaždinska županija i Grad Lepoglava.   

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci