OPG MAĐAR Uz proizvodnju voća obitelj iz Lepoglave bavi se proizvodnjom rakija, raznih likera pa čak i džina

| 4.10.2021. u 16:12h | Objavljeno u Društvo

Na dvije lokacije u Lepoglavi – u Očuri i na lokaciji Gmajna nalaze se voćnjaci obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mađar. Sve je krenulo nasadom prvog kupinjaka na lokaciji Gornja njiva u Očuri još 2003. godine, za vlastitu upotrebu. Uslijedile su godine kupnje zemlje, sadnje i izgradnje, a što se danas razvilo, uz proizvodnju voća, do destilacije rakija, proizvodnje likera pa čak i džina.

- U posao smo se upustili jer volimo proizvodnju ovih proizvoda, a kako na lepoglavskoj zemlji najbolje uspijeva bobičasto voće i stare sorte voćaka nismo previše dvoumili na što ćemo staviti naglasak - kažu supružnici Davor i Silvija Mađar koji su u tom poslu 10 godina kao prirodni nastavak višegeneracijske ljubavi prema zemlji i poljoprivredi.

Od voćnih nasada uzgajaju jabuke, kruške, šljive, breskve, dunje i orahe, a od bobičastog voća kupine, maline, ribizle i ogrozde.

- Prilikom uzgoja bobičastog i jezgričastog voća pridržavamo se pravila ekološkog uzgoja u potpunosti, a za nasade ostalog voća primjenjujemo pravila integralne poljoprivrede - ukazuju sugovornici. I kažu da svoje proizvode ponajprije konzumiraju oni sami pa članovi obitelji i njihovi mnogobrojni prijatelji dok se na tržište plasiraju viškovi.

Danas na tržištu nude kupinovo vino, voćnu rakiju, medicu, rogaćušu, drijenovac, borovičku, orehovec sa ljekovitim travama, travaricu, šljivovicu, rakiju od kruške tepke, viljamovku, rakiju od breskve, rakiju od dunje te Martin’s Upper fields gin.

Što još imaju u planu čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...