”Operativna i strateška nabava” - prvi hrvatski sveobuhvatni priručnik nabave

vv | 7.1.2024. u 15:27h | Objavljeno u Društvo

Do profita (i) kroz upravljanje procesima u nabavi poduzeća

 Zadali ste si jasan cilj – želite posložiti svaki odjel i proces u poduzeću da bi radili kao švicarski sat jer, jasno, to će vam donijeti uštede i dodanu vrijednost. Oni koji smatraju nabavu jednom od karika ključnih za poslagivanje cijele tvrtke, odnosno postizanje njezine izvrsnosti, odnedavno mogu naći dodatnu potvrdu za svoj stav i stručnu pomoć. Po prvi je puta u Hrvatskoj, naime, izdan cjeloviti priručnik o nabavi - “Operativna i strateška nabava”. Napisala ga je Nataša Cikač, direktorica varaždinske Cronate, i to temeljem svog gotovo tridesetogodišnjeg iskustva i rada u nabavi.

- Priručnik “Operativna i strateška nabava” namijenjen je prije svega zaposlenicima u malim, srednjim i velikim poduzećima, poštujući karakteristike organizacijske strukture. Priručnik nudi profesionalcima u nabavi smjernice u razvoju njihovih kompetencija za jednostavno i lako ostvarivanje zadanih ciljeva u procesima nabave, i to u realnom sektoru, ukazuje Cikač, dodajući da je priručnik, s jedne strane, rezultat dugogodišnjeg praktičnog iskustva u provedbi edukacija za nabavljače i konzultantskih projekata za poduzeća, a s druge strane vlastitog profesionalnog iskustva u nabavi u korporacijama.

Priručnik je podijeljen u tri veća dijela koja pokrivaju tri glavna područja: operativnu nabavu, stratešku nabavu i održivost u nabavi.

-Svaki dio popraćen je brojnim praktičnim primjerima i alatima, kako bi čitatelji što bolje razumjeli predstavljene teme. Za pojedine termine navedeni su i engleski izrazi radi lakšeg razumijevanja i komunikacije s dobavljačima na međunarodnim tržištima, napominje autorica.

U priručniku nudi rješenja za organizaciju nabave u poduzećima, planiranje potreba i pravovremene isporuke, ostvarivanje ušteda i kontrolu troškova, upravljanje zalihama i provođenje inventure bez stresa, definiranje strategije nabavnih kategorija, prepoznavanje rizika u nabavi, uspostavu strateške nabave, suradnju s dobavljačima i partnerski odnos te implementaciju održive nabave, a ukazuje na ključne kompetencije za nabavljače i dr.

-Ovaj priručnik temelji se na dugogodišnjim poslovnim praksama i mom radu s klijentima, od mikro poduzeća do srednje velikih poduzeća. Involvirana u njihov rad i svakodnevne izazove u nabavi, razvila sam metodologiju koja mi pomaže u procjeni stanja procesa nabave poduzeća. Radi se o alatu PAM© (engl. Procurement Assessment Methodology), koji sam nadogradila globalnim poslovnim praksama i međunarodnim standardima, napominje autorica.

PAM, kako objašnjava, strateški je alat koji obuhvaća razumijevanje i analizu kompletnog procesa nabave kroz četiri ključna parametra: proces, resurse, operacije i mjerljivost.

-Tom metodom kod svojih klijenata utvrđujem uska grla u procesu, poboljšavam procese i kompetencije, smanjujem gubitke, stvaram dodanu vrijednost za kupce i krajnje korisnike, ukazuje Cikač, koja napominje da se u knjizi mogu naći i primjeri ostalih alata i tehnika koje koristi u transformaciji procesa nabave, kao što su Kraljićeva matrica, ABC analiza, SWOT analiza i sl.


- Dvije grupe profesionalaca trebale bi ovaj priručnik imati na dohvat ruke. Prva su grupa, razumije se, ljudi koji rade u odjelima nabave. Druga su grupa top menadžeri, donositelji strateških odluka. Jer, na kraju dana, početna točka jest dobit - Fran Mikuličić, MBA, Executive coach

- Knjiga Operativna i strateška nabava autorice Nataše Cikač nudi duboko razumijevanje ključnih aspekata nabavne strategije potkrepljenih praktičnim primjerima iz prakse. Ova knjiga neophodan je resurs za sve profesionalce u nabavnoj industriji i šire - Robert Čačković, strateška nabava, Buggati-Rimac

- Nabava možda nije sexy, ali ova knjiga apsolutno je zaslužila da je se nazove prvim hrvatskim sveobuhvatnim priručnikom nabave. Knjiga se bavi svim aspektima nabave s jako puno korisnih savjeta i primjera iz prakse, a zanimljiva će biti svima koji se bave nabavom, ali i onima koji žele 'baciti okoʼ na to što je sve nabava. Ako nekome želite posao nabave učiniti lakšim i pristupačnijim, ili naprosto pokloniti dobru knjigu iz područja nabave, onda je to upravo ova knjiga - mr. sc. Ivana Radić, direktorica Present communications d.o.o. i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena

natasa_cikac_8219_1.jpg
  Mr. sc. Nataša Cikač, dipl. oec., osnivačica i vlasnica tvrtke Cronata, ima iza sebe gotovo 30 godina profesionalnog iskustva u području nabave i lanca opskrbe. Od prvog dana njezina je misija, kako ističe, unapređenje nabavne djelatnosti. To i pokazuje svojim djelovanjem na tržištu gdje surađuje s renomiranim poduzećima na projektima transformacije nabave, unapređenja kompetencija zaposlenika i kreiranja prostora za uštede i stvaranje profita. Temeljem svog bogatog iskustva, pokrenula je Nabavnu akademiju (tri modula), autorski program edukacija za profesionalce u nabavi. Taj program završilo je više od 350 polaznika iz Hrvatske i regije iz različitih grana industrije. Redovna je kolumnistica stručnih časopisa i portala, predavačica na strukovnim konferencijama i panelima te gostujuća predavačica u akademskoj zajednici. Uz sve to, stalni je sudski vještak za financije, računovodstvo, bankarstvo, knjigovodstvo i poreze, a i dalje se kontinuirano educira da bi klijentima dala najnovija znanja iz područja nabave.