Održana uvodna konferencija u sklopu projekta „KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“

VV | 16.3.2021. u 16:10h | Objavljeno u Društvo

Centar tradicijske kulture Varaždin kao nositeljem projekta „KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“ zajedno je sa svojim projektnim partnerima: umjetničkom organizacijom Kerekesh teatar te udrugom SVIMA iz Zagreba u prostorima HNK Varaždin (Europa Media) danas je predstavila početak novog projekta.

Riječ je o projektu kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program“Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.), na temelju rezultata postupka odabira projekta u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Umjetnost i kultura online (referentni broj: UP.02.1.1.14).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 382.279,13 kuna, a projekt će se provesti u razdoblju od veljače 2021. do prosinca 2021.

U uvodnom izlaganju predsjednica Centra tradicijske kulture, Petra Golubar, ujedno i voditeljica projekta, predstavila je i službeno otvorila projekt.

Kako je istaknula Golubar, projekt atraktivnog naziva „KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“ vezan je uz aktualnu epidemiološku situaciju koja je nažalost rezultirala velikom socijalnom isključenosti a posebice umjetničkih organizacija i udruga u kulturi.

Nastavno na to, izrodila se ideja da se pomogne socijalno isključenim osobama na način da im se unaprijedi pristup suvremeno kulturnim- umjetničkim sadržajima iz domene tradicijske kulture kroz razne online aktivnosti samoga projekta. Predviđene ciljne skupine sudionika na projektu su osobe starije do 55 godina te djeca od 5-14god iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

- Zajedno sa projektnim partnerima pripremili smo i osmislili niz zanimljivih ONLINE sinhronih radionica vezanih uz tradicijsku kulturu - istaknula je Golubar

• Online književno- etnografske radionice za djecu
• Online radionice glume
• Online radionice etnografskog istraživanja elemenata tradicijske kulture
• Online radionice izrade mini TV-sapunice
• Online kulinarske radionice tradicijskih jela
• Online susreti sa poznatim glumcem
• Online susreti sa glazbenicima

Ispred projektnog partnera umjetničke organizacije Kerekesh teatra obratio se Jan Kerekeš, koji je istaknuo da je sinergija u kulturnim aktivnostima izrazito važna posebice u ovim epidemioliškim okolnostima te da se veseli zajedničkoj suradnji na projektu.

- U sklopu projekta imamo nekoliko tematskih online radionica , jedna od njih je radionica pod nazivom „E-tamburica“ točnije kazališna predstava namjenjena djeci od 12-14 god. Radionica izrade tv sapunice“Cekerezada“ namjenjena je za osobe starije od 55 godina te radionica pod nazivom“Svoga glumca gospodar“vezana je uz upoznavanje i zanimljiv kviz sa poznatim glumcem Ljubomirom Kerekešom - istaknuo je Kerekeš.

Tibor Bün, voditelj tamburaškog orkestra iz Centra tradicijske kulture napomenuo je da je ovaj projekt veliki izazov kakoza nositelja projekta CTK tako i za partnere na projektu s obzirom na jedan potpuno novi način i online pristup osmišljavanja glazbenih aktivnosti i izvedbe koncerata gdje će također i sama publika moći aktivno sudjelovati u online kreiranju samog program koncerta.

Ispred udruge SVIMA putem video poziva javila se Juliette Janušić, voditeljica radionica u sklopu projekta te predstavila nekoliko zanimljivih radionica za djecu od 5-14 godina: književno-etnografska radionica koje će obuhvaćati čitanje i analiziranje aktualnih odobranih djela s naglaskom na elemente tradicijske kulture a sve u svrhu povezivanja tradicije sa suvremenim životom kako bi se tradicija lakše približila djeci. Za djecu od 9-14 godina namjenjene je radionica čitanja kratkih priča,uz kreativno izražavanje samih sudionika čiji će radovi biti objavljeni u online zbirci priča.

Druga radionica posvećena je poeziji na kojoj će sami sudionici sudjelovati u kreiranju lirske pjesme na način da će svaki sudionik participativno pridonositi kreiranju zajedničke lirske pjesme koje će također biti objavljene u online zbirki pjesama.

Treća radionica je književno-likovna gdje će polaznici naučiti sve o tradicijskim zidnjacima, zanimljivim natpisima koje su kroz povijest krasili te zidnjake te naravno sami iskreirati i tekstualno i vizualno suvremene zidnjake te sudjelovati u izradi online slikovnice.

Najmlađi sudionici, djeca od 5-9 godina moći će sudjelovati u radionicama čitanja zanimljivih priča iz suvremenih slikovnica u kojima će djeca tražiti tradicijske elemente gdje će nakon čitanja moći dramatizirati tj. glumiti scene iz slikovnica.

Filip Hozjak, poznati član 4 Tenora, istaknuo je da mu je izrazito drago i dalje nastaviti suradnju sa CTK tamburaškim orkestrom te se veseli sudjelovanju na projektu. Naglasio je da će kroz nekoliko online koncerata sa tamburaškim orkestrom CTK korisnici i publika moći uživati u raznim međimurskim, zagorskim i podravskim popjevkama, a za ljubitelje opere naći se se i nekoliko opernih brojeva kao i opereta.

Iz Centra tradicijske kulture pozivaju sve zainteresirane da se uključe u zanimljive online aktivnosti i zajedno sudjeluju na projektu. Sve dodatne informacije možete pratiti na službenoj FCB stranici CTK, www.ctk-varazdin.hr ili im se obratiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

DSC_0155_1.jpg

DSC_0114.jpg

DSC_0108.jpg

DSC_0107.jpg

Kulton_plakat_A3_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci