Održan tradicionalni susret varaždinskog Caritasa s roditeljima petero i više djece Foto: Varaždinska biskupija

Održan tradicionalni susret varaždinskog Caritasa s roditeljima petero i više djece

VV / Varaždinska biskupija | 5.1.2019. u 18:46h | Objavljeno u Društvo

Tradicionalni susret vodstva Caritasa Varaždinske biskupije s roditeljima petero i više malodobne djece održan je u subotu 5. siječnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Sve je okupljene roditelje i djecu na početku susreta srdačno pozdravio mr. Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije, a prigodnim se riječima okupljenima obratio i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa. Biskup je podsjetio kako smo prije koji dan proslavili Božić, ali ne samo kao događaj iz Betlehema otprije dvije tisuće godina, već slavimo Božić koji se događa sada i danas.

- Svako rođenje i svaki dolazak novog čovjeka na ovaj svijet je mali Božić. Zato čestitam svima vama koji imate pet i više Božića u svojim životima - to je pravi Božić koji se rađa u obiteljima i kojem se zaista radujemo - rekao je, među ostalim, biskup, a osvrnuo se i na blagdan Nevine dječice koji se slavio prije nekoliko dana.

- Razmišljali smo o tome koliko se nevine djece ubije, one nerođene koja su već začeta živa Božja stvorenja. Ta djeca su mali Isus kojem ljudi ne daju doći na svijet. Priprema se Zakon o obitelji. Raspravlja se o tome što je to život. Neka oni koji odlučuju o tome pozovu vas roditelje da im kažete što je to obitelj i kako se u njoj živi - poručio je Mrzljak.

Uslijedilo je predavanje Branka Pagadura, voditelja bračnog i obiteljskog savjetovališta Varaždinske biskupije, na temu "Kako danas osnažiti obitelj i ozdraviti obiteljske odnose snagom kvalitetne komunikacije".

- Primili ste dar života, a vi majke dar majčinstva, novi život, darovano vam dijete. Božji je to dar. Svako dijete se razvijalo i raslo u vašoj utrobi. Hranila ga je vaša nesebična ljubav. Svjesne tog iskustva majčinstva, vjerujem da ćete svojoj djeci dopuštati da odrastu u samostalne, zrele i odgovorne osobe i da ih nećete zarobljavati svojim egoizmom i posesivnošću, što često doživljavam u savjetovalištu da roditelji ne dopuštaju djeci da se osamostale - rekao je Branko Pagadur.

Govorio je i o problemu s kojim se se najčešće susreće u svom radu, ujedno i središnjem problemu kvalitetnih obiteljskih odnosa, a odnosi se na kvalitetnu bračnu i obiteljsku komunikaciju.

- Iz iskustva u radu s obiteljima, uočavam da im nedostaje najviše kvalitetnog razgovora, čak i ispred materijalnih poteškoća koje nisu zanemarive većem dijelu populacije, i predstavljaju veliki problem. Ipak, želim naglasiti da je za obiteljsko ozračje iznimno važan vaš međusobni, dobar odnos roditelja. Taj odnos između vas je i najvažniji čimbenik odgoja vaše djece i poveznica vašeg obiteljskog zajedništva. Kvalitetni odnosi su primarni čimbenici svih dobrih veza i odlučujući su za međusobnu ljubav, kao što je i ljubav najvažnija za čvrsto zajedništvo - istaknuo je Pagadur.

Na predavanju je bilo govora i o tome kako suvremeni načini komunikacije također mogu biti prepreka dobrim obiteljskim odnosima.

- Uz izrazito brzu i naprednu tehnologiju, društvene mreže i pametni telefoni uvelike zamjenjuju osobnu komunikaciju licem u lice, istinsku živu riječ i pogled. Naravno da moderni način komunikacije ima svoje prednosti, ali i opasnosti koje se kriju za roditelje kojima je sve teže kontrolirati sadržaje koje dijete koristi - kazao je, među ostalim, Branko Pagadur.

Na kraju susreta uslijedila je podjela slatkiša za djecu u Pastoralnom centru, nakon čega su se sudionici tradicionalnog susreta uputili u novi Caritasov centar na Banfici gdje su im podijeljeni prigodni paketi hrane, odjeće i igračaka za djecu.

varazdinska_biskupija_susret_roditelji_1.JPG

varazdinska_biskupija_susret_roditelji_2.JPG

varazdinska_biskupija_susret_roditelji_3.JPG

varazdinska_biskupija_susret_roditelji_4.JPG

varazdinska_biskupija_susret_roditelji_5.JPG

varazdinska_biskupija_susret_roditelji_6.JPG