Prva generacija harfista: Održan prvi sat harfe u Glazbenoj školi u Varaždinu

vv | 12.9.2024. u 18:54h | Objavljeno u Društvo

Harfa je jedan od onih instrumenata koji stoljećima zadivljuje kako laike, tako i profesionalne glazbenike. Radi se o jednom od najstarijih instrumenata u povijesti, a opet danas harfisti nisu tako mnogobrojni u usporedbi s drugim glazbenicima. S početkom ove školske godine i Glazbena škola u Varaždinu može s ponosom istaknuti da ima dvije učenice, polaznice prvog razreda osnovne glazbene škole koje su, uz velik broj instrumenata koji se podučavaju u varaždinskoj Glazbenoj školi, upravo odabrale harfu.

U klasi nastavnice Veronike Čiković, talentirane mlade glazbenice i pedagoginje, koja uz redoviti pedagoški rad muzicira i u nekoliko uspješnih komornih sastava te u renomiranim orkestrima, od ove će godine stasati prva harfistička klasa u Glazbenoj školi u Varaždinu.

U Hrvatskoj se sviranje harfe podučava u tek nekoliko glazbenih škola. I dok je u slučaju orgulja škola bila predvodnica prije 30 godina, sada smo sretni da se pridružujemo institucijama koje pružaju sustavno glazbeno obrazovanje ovog instrumenta. Harfa je izuzetno popularan instrument u državama kao što su Francuska, Irska, Slovenija, a ja vjerujem da će i u Varaždinu uskoro biti izuzetno popularna prije svega zbog prekrasnog zvuka i literature. I sami smo se više puta našli u situaciji da je u izvedbi nekog djela bio potreban angažman harfista prilikom pripreme nekog velikog projekta, a s obzirom na stvarno mali broj harfista u Hrvatskoj, ponekad se stvarno nađete pred izazovom oko angažmana glazbenika koji će svirati upravo ovaj instrument. Stoga me još više veseli što smo ove godine konačno dobili priliku da upišemo prvu klasu harfista, one najmlađe u prvi razred osnovne, u našoj Glazbenoj školi i vjerujem kako će sa svakom novom godinom interes za ovim instrumentom samo rasti, zaključio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.