Odlična posjećenost koncerata 52. Varaždinskih baroknih večeri: Magija Händelovih djela oduševila publiku Foto: VBV

Odlična posjećenost koncerata 52. Varaždinskih baroknih večeri: Magija Händelovih djela oduševila publiku

Varaždinske vijesti | 30.9.2022. u 16:19h | Objavljeno u Društvo

Dva festivalska koncerta u Varaždinu, te koncerti u Varaždinskim Toplicama i u Novom Marofu obilježili su sedmi dan 52. Varaždinskih baroknih večeri.

Nakon što je u srijedu predstavljeno izdanje zbirke "Parnasia milittia" Vinka Jelića, djela tog hrvatskog baroknog skladatelja izveli su glazbenici okupljeni ansambl Projekt Lazarus u varaždinskoj crkvi Svetog Florijana u programu Hrvatska glazbena baština.

Crkvu Svetog Martina u Varaždinskim Toplicama zvucima barokne glazbe ispunili su sinoć Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mašić, a u Novom Marofu nastupio je Trio Corrente kojeg čine Metod Sironić, Lea Sušanj Lujo i Jelena Tihomirović. Do posljednjeg je mjesta bila ispunjena i varaždinska crkva Svetog Nikole u kojoj su članovi Hrvatskog baroknog ansambla i sopranistica Jelena Štefanić pokazali raskoš glazbe još jednog baroknog velikana s programom "Händel Sublime".

- Izabrali smo djela majstora barokne glazbe iz najreprezentativnijih njegovih djela. Podijelili smo program na tri dijela-Concerto grosso za gudače, Koncert za obou i gudače u g molu i Kantata " Il delirio amoroso", jednu od ranijih Händelovih kantata za sopran i orkestar - istaknuo je Stjepan Nodilo, umjetnički voditelj ovog koncerta i solist na baroknoj oboi.

- Jako sam zahvalna da mogu surađivati s Hrvatskim baroknim ansamblom. Ovi dani s probama i zajedničkim muziciranjem su bili predivni i divno je što možemo zajedno dijeliti tu glazbenu energiju na koncertu - dodala je sopranistica Jelena Štefanić.

Magija Händelovih djela i na ovom je koncertu oduševila publiku, a Laura Vadjon, umjetnička voditeljica Hrvatskog baroknog ansambla otkrila kako je i njoj taj skladatelj omiljen, jer je kako je istaknula "jedan i jedni, poseban".

Djela tog velikog baroknog skladatelja naći će se i na nosaču zvuka koji će Laura Vadjon zajedno s Pavlom Mašićem predstaviti danas u 18 sati u varaždinskoj palači Sermage. U festivalskom programu danas je i koncert u 20 sati u crkvi Svete Magdalene u Gornjem Knegincu, a mladi irski glazbenici okupljeni u Irski barokni orkestar mladih s programom "The Dublin Gaieties" predstavit će se u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a.

Prije tog koncerta, u 19 sati u predvorju dvorane bit će otvorena izložba "Povijest Irske u 10 riječi". Zbog vremenskih prilika koncert Belfast Fooda planiran za danas u Irish corneru prebacuje se na nedjelju u 20 sati.