- Sega kaj na Božić! – narodna je izreka koja označava obilje i to prije svega obilje u hrani i za čovjeka i za domaće životinje.
Naši su preci za Božić nastojali imati puni stol, a ovako se nekada jelo u Visokom i okolici - na Božić se nije smjelo ništa drugo raditi osim hraniti stoku koja se toga dana obilnije hranila. Za božićni doručak, ruček, jela se mrzletina i devenice. Osoba koja je na božićno jutro prva išla na zdenac po vodu morala je darivati vodu tako da je u zdenac ubacila jabuku ili pozlaćeni orah.
Za božićni ručak, obed, pripremala se reska jušica od rezanca, kuhana kokoš, hren, guska ili purica s mlincima i salata od zelja. Siromašnija domaćinstva priređivala su svinjsku pečenjku s ciklom.
U ranim poslijepodnevnim satima odlazilo se na misu večernjicu. Iza večernjice ispred crkve i na pijacu susjedi, rodbina i prijatelji međusobno bi si čestitali Božić, a krsni kumovi i mladići bi darivali svoje zetiće i djevojke crvenim jabukama božićnicama ili pisanikama.