Obredi Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali Foto: VV arhiva

Obredi Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali

Varaždinske vijesti | 29.3.2018. u 09:09h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski biskup Josip Mrzljak će tijekom Velikog trodnevlja i na blagdan Uskrsa u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvoditi događanja i obrede Velikog tjedna.

VELIKI ČETVRTAK, 29.3. Misa posvete ulja i Misa Večere Gospodnje

Varaždinski biskup će na Veliki četvrtak, 29. ožujka u 10 sati, predvoditi Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije. Biskup će istoga dana, u 18 sati, predvoditi i Misu Večere Gospodnje. Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje. Misu posvete ulja biskup će slaviti u zajedništvu s velikim brojem svećenika Varaždinske biskupije koji će tom prilikom obnoviti svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlja se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme. Zanimljivost Mise Večere Gospodnje je pranje nogu, slikovita gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje svoje vlasti. Biskup Mrzljak će simbolično tradicionalno oprati noge 12-orici angažiranih vjernika laika.

VELIKI PETAK, 30.3. Tradicionalni biskupov posjet Caritasovoj pučkoj kuhinji

Varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, tradicionalno će na Veliki petak, 30. ožujka u 11.30 sati, posjetiti Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu (Bombellesova cesta bb na Banfici). Mons. Mrzljak će se tom prilikom susresti s volonterima i korisnicima pučke kuhinje kojima će podijeliti tople obroke, a zajedno s njima će i blagovati. (Novinari će prigodnu izjavu od biskupa Mrzljaka moći dobiti desetak minuta prije početka samog susreta).

Služba Muke Gospodnje

Na Veliki petak, 30. ožujka, zapovjedani post i nemrs, varaždinski biskup će od 17 sati predvoditi Službu Muke Gospodnje. Na taj dan u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, već se slave isključivo obredi Muke Gospodnje.

VELIKA SUBOTA, 31.3. Vazmeno bdijenje

Na Veliku subotu varaždinski će biskup predvoditi Vazmeno bdijenje u katedrali koje počinje u 20 sati. Velika subota, dan je tišine i molitve te, kao i na Veliki petak, također nema svetih misa. Vazmenim bdijenjem ulazimo u slavlje Isusova uskrsnuća.

NEDJELJA USKRSNUĆA ISUSOVA, 1. 4. Biskup Josip Mrzljak predvodi uskrsno euharistijsko slavlje

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će svačano euharistijsko slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Isusova, 1. travnja u 11 sati, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu.