Obožavaju ples i to na štiklama: tko su djevojke iz Plesne skupine Mantra? Foto: Plesna skupina Mantra

Obožavaju ples i to na štiklama: tko su djevojke iz Plesne skupine Mantra?

IHR/Varaždinske vijesti | 28.7.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

- Rekla bih da je naš najnoviji plesni video jako dobro prihvaćen. Baš smo međusobno i komentirale da nam je to možda najbolji video koji smo dosad snimili i baš smo zadovoljne sa svim njegovim aspektima - otkrila je Maja Kućar, koreografkinja i voditeljica Plesne skupine Mantra iz Varaždina koja je krajem lipnja predstavila “Fierce Melancholy”, plesni video u kojem sudjeluje 15 plesačica koje plešu - na visokim potpeticama.

- Plesna skupina Mantra predstavila novi plesni video "Fierce melancholy"

Riječ je o atraktivnom i izazovnom heels stil plesu koji ova plesna skupina redovito trenira.

afaaa.jpg

Osnova balet i jazz dance

- Riječ je stilu plesa koji je postao popularan proteklih desetak godina. Poseban je po tome što je izuzetno zahtjevan jer, ako želite da to izgleda tehnički ispravno u smislu plesa, morate imati plesno predznanje ili raditi na tome da ga steknete. Mnogi učitelji ovog stila plesa zbog toga s pravom upozoravaju da bi kretanje na potpeticama trebalo doći kao šlag na tortu, odnosno na kraju, kad ste već poprilično uspješno apsolvirali bazično znanje. Osnova za ovaj stil, usudila bih se reći kao i za sve stilove plesa, su balet i jazz dance, a u ovom su stilu naglašene linije, gracioznost pokreta i česte promjene težine. Osim motoričkih vještina, morate imati i predispozicije vezane za muzikalnost. Primjerice, osjećaj za ritam je izuzetno važan, barem prema mojem iskustvu. Ako nastupate, treba vam i određena sceničnost, osjećaj za publiku i komunikaciju tih pokreta koje izvodite - pojasnila je voditeljica Plesnog studija Mantra.

image005.jpg

Puno je ljudi, dodaje, u zadnje tri do četiri godine došlo k njima okušati se u tom stilu plesa. No, nisu se svi pronašli u tom stilu i tempu rada.

JAVITE SE BEZ OKLIJEVANJA! Plesna skupina Mantra ima 15-ak redovnih plesačica, a ako računam neke naše povremene članice koje ne mogu biti s nama cijelo vrijeme, onda nas ima 20. Priča je počela 2020. godine kada se otvarao Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4. Ono što nas izdvaja jest da smo okrenuti isključivo mladima odnosno odraslima, nemamo mlađe dobne skupine. Većina djevojaka vrlo ozbiljno pristupa plesu, a kad radimo za neki video ili nastup, prave su profesionalke - otkrila je Maja Kućar te pozvala sve mlade djevojke da im se jave, bez oklijevanja. -Atmosfera je odlična, a djevojke su stvarno divne i odlično prihvaćaju nove članove. Raspon dobi je od 15 do 30 i zajedno “dišemo” bez ikakvih problema, a među nama su studentice ekonomije, fizike, informatike, imamo socijalnu radnicu, učiteljicu, psihologinju, pjevačicu, likovnu umjetnicu... stvarno smo svestrane - kaže Kućar i dodaje kako su joj puno pomažu i “uskaču” kada je nema Monika Šoštarić i Ena Kišiček. - Tu je i moja draga kolegica Tea Košić, iskusan plesni veteran da mi udijeli neki mudar savjet - otkriva voditeljica Plesne skupine Mantra.

- Rekla bih da svi mogu pokušati naučiti, ali kao i sve u životu, ne mogu svi biti uspješni u tome i to je sasvim u redu. Uvijek sam bila pobornik realnog pristupa, stoga mislim da se danas previše naglašava da svi mogu sve, što je netočno i često dovodi do razočaranja. Najvažnije je da se svi, a naročito mladi ljudi, bave nekom fizičkom aktivnošću, koja god im odgovara - kaže Kućar.

image003.jpg

Danas postoji trend da granice između plesnih stilova nisu baš striktne te se stilovi miješaju, što njezinom koreografskom stilu, kaže Kućar, izuzetno odgovara. - U sportskom plesu granice su jasnije. Jedno je engleski valcer, a drugo je jive. Ovo što mi radimo spada u umjetnički ples i ako se vama pleše hip-hop stil na klasičnu glazbu, zašto ne? Mi se baziramo na jazz dance-u, fusion stil i ponešto na urbanim plesnim stilovima, najčešće sve miješam kad koreografiram. Kao krovni naziv se često spominje komercijalni plesni stilovi. Na to sam navikla kad sam bila dio plesne trupe Ris dance centra Ivone Brnelić u Rijeci i to mi se izuzetno svidjelo. Na kraju krajeva volim reći da, primjerice, moja heels koreografija i heels koreografija nekog drugog trenera mogu biti potpuno različite - otkrila je voditeljica Plesne skupine Mantra, koja djeluje u Centru P4 i iza koje je dosad niz uspješno provedenih projekata.

Nešto novo, i odlično

- Teško mi je pobrojati sve, ali u proteklih smo nekoliko godina stvarno svašta napravili. Održali smo tri plesna showa u centru P4 pod nazivom P4chella. Posebno nam je drag show iz 2021. čija je tema bila Eurovizija. Nastupale smo na različitim događajima, snimale smo spotove u Varaždinu i Zagrebu, sudjelovale na modnim revijama, bile na natjecanjima, na Špancirfestu... Rekla bih da se ideja za Mantru počela ‘’kuhati’’ još na Špancirfestu 2017. godine, kada sam režirala plesni show, adaptaciju mjuzikla Chicago. Godinu dana nakon radili smo show Noć mjuzikla i tada sam nekako stekla samopouzdanje da ozbiljnije koreografiram i vjerujem sebi kad želim izraziti ideje koje mi se motaju po glavi. Bez lažne skromnosti, ljudi su stvarno bili oduševljeni tim plesnim predstavama, odnosno mjuziklima, to je bilo nešto novo u Varaždinu - otkriva.

image001.jpg

Osim što ih čeka radno ljeto jer pripremaju mini show za festival Lovrečevo u Varaždinskim Toplicama te za festival Jailhouse u Lepoglavi, nastupit će i na Špancirfestu.

- S bendom Dodger Artfool na glavnoj pozornici plesat ćemo uoči nastupa Baby Lasagne, a spremamo i mini-predstavu pod nazivom World of Dance. Pred nama je i izlazak jednog spota u kojem su plesale četiri naše plesačice - otkrila je Kućar.

image002.jpg

MOJA LJUBAV - PSIHOLOGIJA I PLES - Kod mene je dobra organizacija najvažnija stvar na svijetu - kaže Maja Kućar, po struci psihologinja koja radi na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te doktorandica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. - Taj posao je vrlo zahtjevan i primarno se bazira na provođenu znanstvenih istraživanja u području psihologije, u čemu uživam i vidim se u tome u budućnosti. Ples mi je kao protuteža i on iz mene crpi neke skroz druge, kreativne resurse - otkriva te dodaje kako ima divne kolege, prijatelje i obitelj koji su joj velika podrška, kao i dečko Juraj s kojim provodi većinu slobodnog vremena. - Volim se družiti i s prijateljima, ići na pub kvizove i putovati - kaže i poručuje da su ples i glazba oduvijek njezinog života te će tako i ostati. - Ples u vama izaziva nešto što je teško opisati riječima i moja je najveća motivacija da omogućim drugima da se pronađu o tome, budu dio jedne pozitivne zajednice, stvaraju prijateljstva, a još k tome rade nešto zdravo za svoje tijelo i stvaraju uspomene za cijeli život - poručuje Kućar.