Obilježena 45.godišnjica odlaska velikog hrvatskog književnika

Varaždinske vijesti | 28.10.2022. u 11:02h | Objavljeno u Društvo

Gustav Krklec, akademik, hrvatski književnik, pjesnik i prevoditelj, rođen je u 23.lipnja 1899.godine u Udbinji kraj Karlovca, umro 30. listopada 1977.godine u Zagrebu.

Najranije djetinjstvo i dane mladosti proveo je u Maruševcu, mjestu koje je smatrao svojim rodnim zavičajem. Sa svojim pjesmama i prozom mu se uvijek vraćao, kao i čestim dolascima za vrijeme svog burnog stvaralačkog života.

Za njegov 100-ti rođendan (1999.god.), Udruga prijatelja dvorca Maruševca organizirala je veliku proslavu u dvorcu Maruševcu, s velikim brojem sudionika, s učenicima dvije škole koje su nosile ime Gustava Krkleca, domicilne u Maruševcu i OŠ iz Zagreba. U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Varaždin i Općinom Maruševec, podignuta je spomen -ploča na kući u kojoj su Krklečevi živjeli.

Od tada, svake godine u Maruševcu se u organizaciji spomenute Udruge, Ogranka MH Varaždin i pod pokroviteljstvom Općine, obilježava Krklečev rođendan (ove godine 123.), koji okuplja književnike i pjesnike, učenike Osnovne škole i Srednje škole s pravom javnosti Maruševec,

KUD Klaruš i lokalno stanovništvo, kao i brojne goste. Kažu: Krklec nikad ni nije otišao iz Maruševca. Povodom 40.godišnjice smrti, Krklecu u čast organizirana je prva poetsko-glazbena večer kulture pod nazivom „Bezimena“. Vrijeme pandemije je oduzelo dvije godine kontinuiteta, koji je nastavljen kao 4. „Bezimena“ ove godine.

Tako su Maruševčani svojom manifestacijom podsjetili na obilježavanje 45.godišnjice smrti dragog im sumještana Gustava Krkleca.

Na 4. „Bezimenoj, večeri kulture-dodir s umjetnikom“, u organizaciji udruga „Prijatelji Maruševca“ i „Ritam misli“ te pokroviteljstvo Općine Maruševec, sudjelovali su pjesnici, glumci, glazbenici, slikar i učenici Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec.

Ulogu Gustava Krkleca koji je „došao“ među svoje Maruševčane utjelovio je mladi glumac Denis Bosak, koji je nadahnuto govorio Krklečeve stihove i oduševio svojom ulogom Krkleca.

Pročitane su i pjesme netom preminule pjesnikinje iz Maruševca, Verice Butković, koje je govorila Blanka Glavica-Ječmenica, dok je Ljubica Ribić je čitala stihove Ernesta Fišera.

Svoje pjesme govorili su pjesnici Ljiljana Vuglač, Darko Foder, Ksenija Kancijan, Milan Novak i Vanja Petak Zagorka.

Učenici OŠ Maruševec, pod vodstvom svoje profesorice Ljerke Brezovec, recitirali su stihove Ivana Gorana Kovačića ( Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić, Iva Šćuric, Karlo Špoljar, Melani Žlibar, Antonija Matijašec i Tamara Peharda).

Uz izložbu svojih slika s motivima rijeka Drave, Bednje i Plitvice te pitoresknih brežuljaka, slikao je Mladen Rajn. Posebno osvježenje i dobro raspoloženje unio je svojim nastupom glazbenik Tadej Vesenjak, kantautor iz Slovenije.

Tako je Maruševec obilježavajući 45.godišnjicu odlaska dragog im pjesnika, opet slavio život, interpretacijom djela koja je Krklec ostavio iza sebe, ali i novim pjesmama i pjesnicima, novim naraštajima koji uče o Krklecu i prenose lijepu riječ.

Galerija slika