Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti radionicama za djecu i tribinom

Varaždinske vijesti | 17.9.2023. u 12:41h | Objavljeno u Društvo

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji biciklom. Moto Europskog tjedna mobilnosti 2023. godine glasi: "Kombiniraj i kreći se!"

Grad Ludbreg radi na konkretnim projektima uređenja pješačkih staza, biciklističkih staza, pješačkih zona i uvođenju gradskog javnog prijevoza te integriranog prijevoza putnika za cijelu regiju sjeverne Hrvatske.

- Kombiniranje koje promoviramo ove godine zapravo znači da stvaramo prilike da građani već sada i u skoroj budućnosti mogu lako kombinirati pješačenje, bicikliranje i javni prijevoz, te da su i bez automobila u prilici putovati cijelom regijom. Kombinacija javnog prijevoza, pješačenja i bicikliranja također znači aktivni i zdraviji život za sve – ističe gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg priključit će se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti programom "Vratimo ulice ljudima".

Program će se održati u četvrtak 21. rujna od 11 sati. Sve do 15 sati na Trgu Svetog Trojstva nakon pozdravnih govora održavat će se prometne radionice za djecu, a na štandovima će se posjetitelji moći detaljnije upoznati s održivom mobilnošću.

Od 16 do 18 sati u prostoru Centra za kulturu i informiranje održat će se tribina "Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja".

Programu će se priključiti i KARSAN, veliki turski proizvođač električnih i diesel gradskih autobusa poznatih pod nazivima JEST, ATAK i STAR.

U posljednjih nekoliko godina, zbog velikih ulaganja u e-mobilnost, KARSAN se promaknuo u lidera u razvoju električnih gradskih autobusa za kapilarnu distribuciju putnika tzv “main line feeder”.

Autobusi Jest i Atak pomiču granice gradskog prijevoza i postavljaju nove standarde u dimenzijama, performansama, operativnim troškovima i kvaliteti. Posjetitelji će biti u mogućnosti iskušati vožnju u jednom od njihovih autobusa.

Uz Grad Ludbreg događanje organiziraju Sveučilište Sjever i Savez za željeznicu.