Novo ulaganje našeg najstarijeg lovišta, koje je posjećivao i Franz Ferdinand

vv | 3.2.2024. u 10:25h | Objavljeno u Društvo

Zbog promjena u granama lovstva i otvaranjem novih tržišta, Zelendvor krenuo u izgradnju nove fazanerije

Naše najstarije organizirano lovište za lov i uzgoj sitne pernate divljači je Zelendvor. Kao takvo, ovom malo naselje kod Petrijanca i njegova okolica postojbina su lovstva u obliku u kakvom ga danas podrazumijevamo, što ga ujedno čini perjanicom ne samo Hrvatskog lovačkog saveza, nego i šire. I danas uspješno radi, iako su se okolnosti promijenile.

-Današnje lovište prostire se na 8.600 hektara, a imalo je i više od 28.000 hektara u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada se lovstvo smatralo ozbiljnom turističko-privrednom granom te su se kvalitetno koristili svi potencijali Zelendvora, uz zasluženo poštovanje, veli Zoran Košir, predsjednik uprave poduzeća Zelendvor od 2015. godine.

zoran_kosir_zelendvor_2023-1.jpg

Lovni turizam, uzgoj i prodaja divljači, kako naglašava, i dalje su okosnica rada tvrtke Zelendvor d.o.o., koje je zakupnik istoimenog lovišta još od 1962. godine, kada je osnovano kao izdvojeno poduzeće tadašnje šumarije Varaždin.

-Struktura, kao i interesi u lovstvu više nisu isti kao prije pa se danas, uz tradicionalni način lova, bilježi iz sezone u sezonu sve veći broj lovaca, uzgajivača pasa zainteresiranih za dresuru i sokolara, kojima nije cilj ulov divljači, koliko sam način spajanja i suživota s prirodom. Tim lovcima Zelendvor je ponajprije zanimljiv zbog kvalitetnog i predanog gospodarenja lovištem i divljači, odnosno velikog broja poljske jarebice (trčke skvržulje), koja bilježi veliki pad u svim dijelovima zapadne Europe, dok se kod nas zadržala prirodna i autohtona trčka, ukazuje Košir.

zelendvor_0461.jpg

Zbog promjena u granama lovstva i otvaranjem novih tržišta, Zelendvor d.o.o. je prošle godine krenuo u izgradnju nove fazanerije na lokaciji u Zelendvoru, i to na površini većoj od 65.000 kvadrata.

- Uzgoj i proizvodnja divljači na novoj fazaneriji planiran je za proljeće ove godine, dok će puni kapacitet biti u narednih tri do četiri godine, napominje Košir.

zelendvor_13c06.jpg

Uz lovni turizam i uzgoj divljači, kako dodaje, Zelendvor u sklopu svog poslovanja ima i kompletnu ugostiteljsku ponudu sa smještajem za svoje goste.

- Nama strani gosti ostvare više od 80 posto prihoda. Osim lova i uživanja u prirodi, nudimo ugostiteljsku ponudu u našem restoranu, kao i smještaj u Lovačkoj kući, koja može primite ukupno dvadeset gostiju u jedanaest soba, ukazuje Košir te napominje da se ugostiteljska usluga pruža ne samo lovcima, već i svim drugim posjetiteljima tijekom tjedna, a osobito vikendima. 

zelendvor_FF_1900.jpg

I F. Fredinand

-Zelendvor je osnovano davne 1870. godine, kao imanje za lov, konjogojstvo i poljoprivredu u vlasništvu viničkih grofova Bombelles. Njegov osnivač, grof Marko Bombelles mlađi, dovezao je fazane iz Češke te započeo prvi umjetni uzgoj divljači u ovom dijelu Europe, doznajemo od Košira, koji nam otkriva dio povijesti potomaka plemića Henry-Francois Bombellesa, koji su došli u Vinicu u XIX. stoljeću, kada se Marko Bombelles stariji oženio s groficom Ferdinandom Drašković te u miraz dobio viničke posjede i dvorac, koji je propadao nakon što je Josip Bombelles ubijen u logoru 1942.

Užitke druženja i lova u vrijeme početaka lovišta osjetili su rijetki, no vrlo ugledni gosti.

-Tako je dana 29. ožujak 1900. godine zapisano da je lovište Zelendvor posjetio i prijestolonasljednik Franjo Fredinand, koji je uz grofa uživao i u lovu, naglašava Košir.

zelendvor_0530.jpg

Prvi za lovce

Poduzeće Zelendvor je početkom 90-ih dobio prvo odobrenje u Hrvatskoj za osposobljavanje lovaca i tako je postalo prvo učilište za lovce. U to vrijeme takvo odobrenje nije imao ni Hrvatski lovački savez, koji je donošenjem zakona postao jedini nositelj edukacije u lovstvu sve dok takvu mogućnost stekla i pučka otvorena učilišta.

Osposobljavanje za lovce vodili su sveučilišni profesori prema njemačkom modelu, dok je cijeli program tada za mladu državu bio financiran od strane ambasade Republike Njemačke. Tadašnji dio školovanja u organizaciji Zelendvora imao teoretski i praktički dio, a obuhvaćao je i sam lov i odstrel fazana. Stjepan Darabuš, dugogodišnji djelatnik Zelendvora u kojem je proveo cijeli radni vijek, autor je knjige Osnove lovstva, koja se koristi i danas za obrazovanje novih lovaca