Novi projekt na III. Osnovnoj školi: Kroz STEM do klimatske pismenosti Foto: III. OŠ Varaždin

Novi projekt na III. Osnovnoj školi: Kroz STEM do klimatske pismenosti

VV / Ivana Banek | 24.5.2024. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Učenici i učitelji III. Osnovne škole Varaždin ove su školske godine jako aktivni u Erasmus+ projektima. Novi projekt Erasmus+ KA2 projekt u koji su se uključili zove se "Klimatska pismenost u školama kroz STEM" ("Climate literacy at schools via STEM").

Projekt je službeno započeo 31.12.2023. godine i traje sve do 30.8.2025. Partneri su osnovne škole iz Poljske (Zespol Szkol Spolecznych Spolecznego Towarzystwa Oswiatowego), Portugala (Agrupamento Escolas A Lã e a Neve), Turske (Gaziosmnpaşa Dobruca Ortaokulu) i nevladina organizacija iz Turske Inopark Konya Teknoloji Gelistirme Bolgesi Yonetici A.S.

- Cilj projekta je podići svijest učenika, učitelja, roditelja i lokalne zajednice o zaštiti okoliša, a nastoji se postići korištenjem STEAM metode podučavanja koja uključuje S – Science (Znanost), T – Technology (Tehnologija), E – Engineering (Inženjerstvo), A – Arts
(Umjetnost), M – Mathematics (Matematika) - napominju iz škole.

Kroz sveobuhvatan pristup problemu, učenicima se želi pokazati kako STEM koristiti za rješavanje svakodnevnih problema. Projektom se želi utjecati na: učinkovito korištenje vode u domovima, njezinu ponovnu uporabu, širenje znanja iz područja obnovljivih izvora energije, pronalaženje rješenja za probleme onečišćenja vode, zraka i tla, preradu otpada kao i poboljšanje informatičkih vještina, moderne tehnologije, usavršavanje jezičnih i društvenih vještina, poznavanje europske kulture, podizanje samopoštovanja i uspostavljanje međunarodnih prijateljstava.

Prva mobilnost održava se u lipnju u Poljskoj, zatim u listopadu u Portugalu, u prosincu u Turskoj, a u ožujku iduće godine online u Hrvatskoj.

- Na mobilnostima će sudjelovati naši učenici i učitelji. Svima će to biti prilika za stjecanje novih znanja i vještina, razvijanje međunarodne suradnje, sklapanja novih prijateljstava i promoviranje naše škole izvan granica Hrvatske - ističu iz škole.

Više o projektu možete pročitati na stranicama: https://climateliteracyatschools.wordpress.com/ i http://os-treca-vz.skole.hr/ .

- Do sada su naši učenici uspješno promovirali projekt kroz razne međunarodne radionice s učenicima gostima iz Italije (Napulj i Sicilija), Portugala (Madeira) i Poljske. Neke od radionica bile su izrada mirisnih svijeća recikliranjem starih svijeća, izrada vaza i drugih praktičnih predmeta metodom decoupagea na limenkama, izrada igračaka za pse od otpadnog tekstila. Korištenjem likovnog izričaja stvarali su eko poruke namijenjene učenicima, roditeljima i svim posjetiteljima škole. Posjetili su poučnu stazu uz rijeku Dravu - pojasnili su iz III. OŠ Varaždin.

- Peti razredi uključili su se u projekt na nastavi geografije sa istraživanjem kako i koliko troše vodu u svojem kućanstvu. Prikupljene podatke trebali su matematički obraditi, izračunati potrošnju vode po članu i usporediti s prosjekom Hrvatske, te navesti načine kako s ukućanima uštediti vodu. Tako su ujedno obilježili i dan planeta Zemlje - napomenuli su iz škole.

Galerija slika