Novi projekt čuvanja tradicije u OŠ u Donjoj Voći Foto: OŠ Donja Voća

Novi projekt čuvanja tradicije u OŠ u Donjoj Voći

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 19:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Iako u općini Donja Voća još traje projekt "Detox", koji podupire Europska unija te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i u kojem sudjeluju, u pojedinim prihvatljivim etnografskim aktivnostima, i učenici OŠ Andrije Kačića Miošića iz Donje i Gornje Voće, učenici i učitelji ove škole uključili su se u novi projekt koji promiče slične vrijednosti i aktivnosti pod nazivom "Mali čuvari tradicijske kulture".

Škola se pridružila kao projektni partner Centru tradicijske kulture Varaždin, uz OŠ Svibovec te udrugu Svima. Projekt financira MZOŠ RH u okviru Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. u iznosu od 130.000 kn, dok preostalih 6.500 kn osigurava CTK Varaždin.

os-donja-voca-projekt-ocuvanja-bastine_1.jpg

Učenici su, nakon što im je projekt 18. siječnja predstavljen u školi, pokazali izniman interes za uključivanje u 12 predviđenih radionica na kojima će steći nova znanja, vještine i stavove te korisno i konstruktivno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, kao i vrijeme provedeno u školi, jer će se neke radionice integrirati u školski kurikulum nastavnih predmeta Glazbene kulture, Likovne te Tjelesne i zdravstvene kulture, Povijesti, Građanskog odgoja, Hrvatskog jezika i književnosti te izvannastavnih aktivnosti.

Osim što će učiti o tradicijskoj kulturi i dječjim pravima, upoznat će život i djelo književnice Marije Jurić Zagorke i posjetiti njezin memorijalni stan u Zagrebu kao i prostorije Nacionalnog folklornog ansambla "Lado", nakon što nauče plesati tradicionalne plesove drmeš, polku i oberštajer i upoznaju nošnje svoga kraja. Također će naučiti izrađivati i uspoređivati tradicionalni i suvremeni nakit koji se nosio uz narodnu nošnju. Upoznat će osnovne tehnike sviranja na tradicijskim glazbalima poput diplica, dvojnica, gajdi, duda, lijerice i sopila, a neka će glazbala škola dobiti u trajno nasljeđe nakon završetka projekta.

os-donja-voca-projekt-ocuvanja-bastine_2.jpg

U radionici naziva "Bajkopričaonica" moći će sudjelovati i stariji mještani te lokalni pučki pisac Vlatko Komes kako bi se učenici prisjetili narodnih bajki i priča, mitova i legendi iz usmene književnosti, a posjetit će se Ivanina kuća bajki, muzej u Ogulinu posvećen Ivani Brlić Mažuranić.

Sami će također sudjelovati u terenskom radu fotografiranja tradicijskih motiva te prikupljanja riječi za Glosar, što neće biti teško jer je učiteljica Irena Šipek već prikupila impozantnu zbirku riječi, izraza, fraza, brojalica i drugoga jezičnog blaga voćanskih ljudi u kojem su sudjelovali i učenici.

Završna radionica posvetit će se suvremenom plesu i pokretu. Tijekom projekta predviđeni su susreti s učenicima i učiteljima iz OŠ Svibovec Toplički, sklapanje novih prijateljstava i razmjena iskustava između škola, kao i pronalaženja sličnosti i razlika ovih dviju sredina. Koordinatorica projekta aktivnosti u voćanskoj školi je učiteljica Engleskog jezika i razredne nastave Nevenka Matijačić, koja je školu pozvala u ovaj projekt. Učiteljsko vijeće s radošću je prihvatilo ovaj projekt.

- Sve projektne aktivnosti usmjerene na obrazovne, ali i odgojne vrijednosti očuvanja lokalnog te hrvatskog kulturnog identiteta i kao takve moraju uvijek naći mjesto i u suvremenim školskim kurikulumima. One su prilika da u svijesti naših učenika ostavimo trag o našoj bogatoj etnografskoj baštini koju će i oni imati obvezu čuvati od zaborava - istaknula je ravnateljica Rahela Blažević.

os-donja-voca-projekt-ocuvanja-bastine_3.jpg