Novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac u povodu 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu

VV | 29.9.2020. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

U povodu obilježavanja 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, povijesnoga, političkoga, znanstvenoga i kulturnog događaja važnoga za Republiku Hrvatsku koja je proslavljena prošle godine, Hrvatska narodna banka pustila je 23. rujna 2020. u optjecaj novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac, kao i njihov numizmatički komplet.

Autor je idejnoga i likovnoga rješenja za oba izdanja novoga kovanog novca kipar Nikola Vudrag, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavoduZlatnik je nominalne vrijednosti 500 kunasrebrnjak 150 kuna, a izdaju se u količini ne većoj od 10.000 komada za svako izdanje.

Na središnjem dijelu lica novoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca prikaz je knjige sa službenim znakom Sveučilišta u Zagrebu koja se predaje iz ruke u ruku, čime se simbolizira prenošenje znanja, a na središnjem dijelu naličja kovanica prikaz je grafički stiliziranoga ulaznog rizalita sa stubištem zgrade Sveučilišta u Zagrebu te skulpture Ivana Meštrovića "Povijest Hrvata".

Povijest Sveučilišta i počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo godine 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova. Sveučilište u Zagrebu, utemeljeno u drugoj polovini 17. stoljeća, najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi.

Prodajna je cijena zlatnoga kovanog novca 2.093,00 kune, a srebrnoga kovanog novca 407,50 kuna s PDV-om, dok se komplet može kupiti po cijeni od 2.500,50 kuna s PDV-om na srebrni kovani novac. Zainteresirani građani novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac "350. obljetnica osnivanja Sveučilišta u Zagrebu" te njihov numizmatički komplet mogu nabaviti od 23. rujna 2020., a o narudžbi i kupnji više možete saznati na poveznici Kupnja i narudžbe.

Detaljnije možete pročitati OVDJE.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci