Novi oltar u franjevačkoj crkvi uz 66. obljetnicu misništva fra Bonaventure Dude Foto: Varaždinska biskupija

Novi oltar u franjevačkoj crkvi uz 66. obljetnicu misništva fra Bonaventure Dude

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 13.1.2016. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u nedjelju 10. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, misno slavlje u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, te je blagoslovio novi koncilski oltar podignut u povodu 66. obljetnice misništva fra Bonaventure Dude, poznatog koncilskog evangelizatora i bibličara.

- Fra Bonaventura bio je pionir u liturgijskoj obnovi i jedna je od ključnih osoba nedavne povijesti Crkve u Hrvata - istaknuo je fra Marko Malović, gvardijan varaždinskog Franjevačkog samostana u kojem posljednjih godina boravi slavljenik.

Pozdravljajući mnoštvo vjernika te svećenike i franjevce na čelu s biskupom Mrzljakom i provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, podsjetio je kako je slavljenik već na početku svog franjevaštva bio Varaždinac. Rodom je s otoka Krka, no upravo u Varaždinu započeo je od 1935. do 1945. godine svoje prve franjevačke korake. Zaređen je za svećenika 15. siječnja 1950. godine, a zlatnu misu proslavio je 2000. godine, nakon čega su uslijedili i drugi jubileji, pa je gvardijan napomenuo da se ovim slavljem potvrđuje njegov željezni jubilej svećeništva koje je ispunio radom i marljivošću.

Na početku mise biskup je blagoslovio novi oltarni stol i ambon u svetištu crkve. Slika Krštenja Isusovog s glavnog oltara nalazi se i na ambonu u dubokorezu s prigodnim svetopisamskim natpisom "Ovo je Sin moj - Ljubljeni! Slušajte ga"". Oltarni stol izveden je u baroknom stilu s likom Jaganjca ispod kojeg su u sedam pečata pohranjene relikvije sedmero svetaca vezanih uz Crkvu u Hrvata, i to sv. Ivana Pavla II., sv. Ivana Kapistrana, sv. Bone Vukovarskog, sv. Leopolda Bogdana Mandića, bl. Alojzija Stepinca, bl. Marije Petković i bl. Ivana Merza. Oba djela rad su stolarskog majstora Miljenka Kranjčeca iz Hodošana i akademske slikarice Snježane Inkret iz Varaždina, koji su zajedno već izradili niz oltara u mnogim župama.