NOVI MAROF Dani vrganja i crnog tartufa u Paki ponovno okupili brojne posjetitelje

VV | 21.9.2025. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

U Paki su ovog vikenda održani Dani vrganja i crnog tartufa, manifestacija koja je i ove godine privukla brojne ljubitelje prirode, gastronomije i šumskih delicija. Nakon subotnjeg uvodnog dijela u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, gdje je održano predavanje stručnjaka s Agronomskog fakulteta Ivana Širića i radionica o uzgoju gljiva, središnji dio programa odvijao se u nedjelju u Paki.

Gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je kako je riječ o manifestaciji koja raste iz godine u godinu.

- Dani vrganja i crnog tartufa već su prerasli u prepoznatljiv događaj koji na jedinstven način povezuje prirodu, gastronomiju, kulturu i turizam. Veseli me što svake godine privlačimo sve veći broj posjetitelja i sudionika, a time i promoviramo Novi Marof i Paku, ali i Varaždinsku županiju kao destinacije vrijedne posjeta – istaknuo je gradonačelnik Jenkač. Dodao je kako velika površina šuma na ovom području već dulji niz godina privlači veliki broj berača gljiva.

-Ljudi su tradicionalno u ovom kraju brali gljive zbog čega smo prije 12 godina odlučili na organizaciju ove manifestacije. U organizaciji sudjeluje Udruga šumovlasnika Graber, Turistička zajednica Grada Novi Marof te sam Grad Novi Marof. Sve to su prepoznali i lokalni OPG-ovi kojih je iz godinu u godinu sve više na manifestaciji i obogaćuju sam program - pojasnio je Jenkač te nastavio:

-Ljudi ne samo da razgledavaju već i kupuju domaće proizvode. To je odlična prilika svim našim OPG-ovima da predstave svoje proizvode, ostvare kontakte i u konačnici prodaju ono što proizvode - rekao je gradonačelnik te zaključio da Grad ovime, ali i sa svim mjerama Grada koje se odnose na poljoprivredu, motiviraju ljude da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Idejni začetnik manifestacije i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović, naglasio je da je Paka oduvijek bila poznata po vrganjima.

-Oduvijek su se tu uz cestu prodavali vrganji i logično je da već godinama održavamo ovu manifestaciju. Unatrag nekoliko godina provedeno je istraživanje crnog tartufa koji je specifičan i koji daje posebnu značaj ovoj manifestaciji. Dakle sve ovo zajedno, i druge manifestacije te kuće za odmor, čine okosnicu turizma u Varaždinskoj županiji koji svake godine ide naprijed - izjavio je Jakopović.

Profesor Branko Bartolić, koji već godinama vodi determinaciju gljiva u sklopu manifestacije, upozorio je na prekomjerno branje gljiva koje postaje opasnost za gljive.

-Nažalost ljudi dolaze u šumu sa kombijima i odvoze velike količine gljiva. Komercijalni sakupljači gljiva ne bi smjeli iznositi toliko gljiva van dok za obične sakupljače također postoji limit - tri kilograma dnevno - naglasio je Bartolić dodajući da u cijeloj priči nažalost ne funkcionira sankcioniranje ukoliko netko krši te odredbe. Zaključio je da postoji realna opasnost da zbog takvog način ponašanja sakupljača gljiva neke vrste u potpunosti nestanu iz naših šuma.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, koji godinama sudjeluje u manifestaciji "Dan vrganja v Paki" ocijenio je ovogodišnje izdanje rekordnim po posjećenosti.

-Ovdje dolaze zaljubljenici u prirodu sa svih krajeva sjevera Hrvatske i to najbolje govori o vrijednosti ove manifestacije - naglasio je župan Stričak kojem su šume oko Pake poznate još od djetinjstva kada je, kako je sam rekao, prva iskustava u branju gljiva imao sa djedom i bakom.

-Ova manifestacija iz godine u godinu raste, kao i broj sadržaja koje nudi. To je dobro jer žitelji Varaždinske županije vole boraviti u prirodi. Kada toj činjenici dodate i odličnu organizaciju manifestacije i dobru ponudu onda je to vrhunski turistčko-rekreativno-edukacijski proizvod - završio je Stričak.

Što se tiče nedjeljnog program on je započeo natjecanjem u berbi gljiva „Možda su u šumi“, na kojem su sudjelovali berači iz cijele Hrvatske nakon čega je uslijedila stručna determinacija ubranih gljiva. Posebnu pozornost privukla je i utakmica pasa u traženju tartufa „Najbolja njuška Pake“.

Posjetitelji su mogli uživati u šetnjama šumskim rutama „Tri bunkera“ i „Od Pake do bunkera i natrag“, obilascima utvrda Paka i Čanjevo, edukativnim iskustvima Wood wide web te upoznavanju sa životnim staništem dabra Pake. Na sajmu domaćih proizvoda predstavljeni su brojni specijaliteti, dok je kulinarski vrhunac donio chef Tomislav Špiček s degustacijom jela od vrganja.