Nova sezona HNK u Varaždinu: Velike teme današnjice s vrhunskim redateljima Foto: HNK Varaždin

Nova sezona HNK u Varaždinu: Velike teme današnjice s vrhunskim redateljima

Varaždinske vijesti | 11.9.2022. u 18:16h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu započinje novu sezonu u kojoj publici priprema program kojim će obuhvatiti velike teme današnjice s vrhunskim redateljima.

Prva premijera namijenjena je najmlađima. Radi se o predstavi Krokodil Marko prema slikovnici Ivane Guljašević koju režira Dubravko Torjanac, redatelj koji je dosad režirao brojne naslove za djecu u Hrvatskoj i inozemstvu.

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_22.jpg

Nakon toga slijedi premijera Bube u uhu, virtuoznog Feydauovog komada u režiji nagrađivane redateljice Snežane Trišić kojoj je ovo prva suradnja u Hrvatskoj. Radi se o velikoj ansambl predstavi u kojoj će naslovnu ulogu igrati nacionalni prvak Ljubomir Kerekeš.

U glazbenom dijelu programa premijerno će biti izvedena opera autorice Missy Mazzoli Životi i smrti Isabelle Eberhardt u režiji Livije Pandur i s vrhunskom solisticom Korom Pavelić u naslovnoj roli. Postavljanje opere o protagonistici koja je uzor borbe za žensku poziciju posebno je važno u vremenu u kojem se sve češće dovode u pitanje stečena ženska prava i uspostavljaju novi oblici intimne i društvene represije.

Paolo Tišljarić u prosincu će režirati Orašara u plesno dramskoj formi. Varaždinska predstava u kojoj će biti uključeni i mladi plesači i glazbenici na inovativan način će se baviti originalnim Hoffmanovim djelom.

Početkom iduće godine Krešimir Dolenčić započinje rad na predstavi Majka Hrabrost, slavnom Brechtovom antiratnom komadu s Ljiljanom Bogojević u naslovnoj ulozi. Tekst nas podsjeća na uznemirujuće okolnosti u kojima preživljavamo pod svaku cijenu.

Paolo Magelli će za kraj sezone režirati Tri sestre, dramu s nezaboravnim likovima koja je najvećim dijelom obilježila opus A. P. Čehova.

Osim novih naslova, HNK u Varaždinu nastavlja igrati vrlo uspješne Bogove u režiji Dalibora Matanića, Tartufffe,Tartuffe Tartuffe u režiji Ivana Plazibata , Enigmatske varijacije, Potpunu pomrčinu Christophera Hamptona, plesnu predstavu Ljubičasto....

U idućoj godini kreće i razmjena programa nacionalnih kazališta koja će publici osigurati uvid u najbolje predstave svih nacionalnih kazališta.

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_14.jpg

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_36.jpg

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_45.jpg

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_55.jpg

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_65.jpg

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_66.jpg

hnk_varazdin_program_08092022_Krokodil_Marko_70.jpg