Nova nagrada za film varaždinske redateljice Anje Strelec, „Gdje su nestali svi osmijesi?“

vv | 27.2.2024. u 10:14h | Objavljeno u Društvo

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec „Gdje su nestali svi osmijesi?“ dobitnik je nagrade za najbolji film s temom ljudskih prava na Orion International Film Festival-u održanom 24. veljače u Australiji.

Film tematizira izazove s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom u inozemstvu gdje nažalost često bivaju zlostavljani i lišeni osnovnih ljudskih prava te se vraćaju kući ili u lošem zdravstvenom stanju ili mrtvi u lijesovima zbog teških uvjeta rada.

Dokumentarni film „Gdje su nestali svi osmijesi?“ do sada je film prikazan na preko dvadeset filmskih festivala diljem svijeta, od Belgije, Hrvatske i Grčke preko Indije i Nepala do Kanade i New Yorka te je osvojio pet nagrada.

Varaždinska publika film je imala priliku pogledati u studenom prošle godine na Sceni Rogoz HNK Varaždin nakon čega je održana panel diskusija a sljedeća prilika će biti 21. ožujka kad će dokumentarac biti prikazan u sklopu Festivala ljudskih prava Prve gimnazije Varaždin nakon čega će se održati razgovor s redateljicom.

Anja Strelec hrvatska je filmska i audiovizualna redateljica te fotografkinja iz Varaždina koja trenutno živi i radi u Bruxellesu. Tijekom svoje karijere usmjerila se na socijalne teme, režirajući nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova koji su prikazivani diljem svijeta na međunarodnim festivalima i televizijama. Također je sudjelovala na samostalnim i skupnim izložbama fotografije i novih medija Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog u Francuskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj i Belgiji.

Anja Strelec diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te nastavila svoje obrazovanje u Francuskoj gdje je završila magisterij iz audiovizualne i filmske produkcije na fakultetu Paul Valery u Montpellieru i magisterij iz audiovizualne i filmske režije na Sveučilištu Le Mirail u Toulouseu.

Osim umjetničkog djelovanja kroz različite vizualne formate, zadnjih 15 godina radi kao samostalna audiovizualna i filmska redateljica za belgijsku televiziju, Europsku komisiju i međunarodne organizacije poput UNICEF-a. Također vodi filmske, audiovizualne i fotografske radionice, među ostalima i za delegacije Europske unije i studente filma u zemljama kao što su Eritreja, Gvineja, Gana, Senegal i Bangladeš.