Nova atraktivna izložba u palači Sermage: U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve Foto: GMV

Nova atraktivna izložba u palači Sermage: U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve

Igor Čolaković | 12.12.2021. u 16:16h | Objavljeno u Društvo

U palači Sermage u srijedu, 15. prosinca, bit će otvorena atraktivna izložba na kojoj će biti predstavljena narodna umjetnost Litve.

Izložbu "U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve - potraga za inspiracijom" organiziraju Veleposlanstvo Republike Litve u Republici Hrvatskoj, Nacionalni muzej Litve, Centar za narodnu kulturu iz Vilniusa i Gradski muzej Varaždin.

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših primjeraka litavske narodne likovne umjetnosti, pa će varaždinska publika primjerice, moći vidjeti i tradicionalne litavske dekoracije - sodas, ručno izrađene ukrase od slame i konca, kojima su se ukrašavale kuće za posebno svečane prigode. Vjerovalo se da svojom vrtnjom pročišćuju kuću, ispunjavaju je pozitivnom energijom, slogom i šire harmoniju. Uz ove slamnate ukrase, na ovoj adventskoj izložbi bit će predstavljeni i tradicijski predmeti od keramike te linorezi.

Izložbu će u srijedu, u 12 sati, otvoriti Njena Ekscelencija Jūratè Raguckienè, veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj.