Niz atrakcija na Festivalu piva Udruge kućnih pivare Sjever u varaždinskoj Areni

vv | 11.6.2022. u 19:18h | Objavljeno u Društvo

UPS fest je zamišljen kao druženje i natjecanje kućnih pivara. Koncept festivala je vrlo jednostavan – pivari kuhaju pivo i nude ga posjetiteljima festivala koji sve što trebaju je osigurati čašu za degustiranje – ulaznicu za ovaj “all-you-can-drink” događaj. Festival je jedinstvena prilika da se isproba puno (gotovo 100-tinu) različitih piva kako po stilovima tako i kvaliteti koja u svakom slučaju znatno odskače od komercijalnih piva. 

Prvi UPS fest održan je 2017. godine, a ovo je njegovo 4. izdanje nakon pandemijske stanke. Kao natjecateljski festival ima i svoje zvijezde. Prvu pobjedu odnio je Velimir Horvat iz Poznanovca koji je svojim „Stoutom sa okusom maline“. 2018. godine je od 187 prijavljenih piva – status pobjednika odnio je „Londonski tapir“, English porter pivo pulskog kućnog majstora piva Bojana Grdinića dok je 2019. godine prestižna titula za najbolje pivo (u stilu belgian blond ale) otišlo u Osijek Ivanu Erdeljiću. Po njegovoj je recepturi u prvoj pandemijskoj godini u ograničenoj seriji u pivovari „Lepi dečki“ napravljeno i naše prvo festivalsko „best of show“ pivo. 

Osim za pivare na festivalu se održavaju i dva natjecateljska događaja za posjetitelje. Prvi je “Beer mile” – utrka koju prema međunarodnim pravilima trči 30 najspremnijih pivoljubaca koji se natječu u trčanju pivske milje (4 kruga po 402m) uz obvezu da na ulasku u svaki krug popiju 0,33l piva – do zadnje kapi! Drugo je natjecanje u ispijanju ljutog piva – festivalskog piva “začinjenog” ljutim ekstraktima čilija za najhrabrije i – najizdržljivije!

Festivalske ulaznice uključuju i bogatu gastronomsku ponudu za sve posjetitelje sa kupljenom ulaznicom, te glazbeni program koji se održava do kasnih noćnih sati!

Festival se privih tri godine održao u prekrasnom ambijentu lovačkog doma u Nedelišću dok se ove godine seli na novu atraktivnu lokaciju uz Arenu Varaždin. Koncept i program festivala odvijati će se u subotu 9. srpnja s početkom u 15:00 sati po poznatom protokolu, a Udruga Pivara Sjever svojim će gostima pružiti i nekoliko iznenađenja – posebice u ponudi novih vrhunskih receptura piva koje su pune dvije godine čekale ugledati svjetlo dana i žednu publiku!