Nikolu Vudraga očekuje izvrsna godina: Iz RezervArta u prestižni londonski muzej Foto: Krešimir Đurić

Nikolu Vudraga očekuje izvrsna godina: Iz RezervArta u prestižni londonski muzej

Julijana Marčec | 23.1.2023. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinskog umjetnika Nikolu Vudraga, koji ove godine obilježava petnaest godina umjetničkog rada, očekuje izvrsna godina: njegove skulpture putuju na izložbe po cijelom svijetu

Varaždinski umjetnik Nikola Vudrag ove će godine obilježiti petnaest godina umjetničkog rada. Bit će to godina u kojoj će njegove skulpture iz dvorišta RezervArta otputovati na izložbe u Poljsku, Francusku i Veliku Britaniju, a Vudrag će uskoro zbog posla posjetiti i Kanadu. Ipak, prije toga varaždinski umjetnik će otputovati u Istru kako bi u jednoj od najvećih vinarija u Hrvatskoj postavio svoju, zasad najveću skulpturu koja se sastoji od 21 elementa.

- Bit će to dosta složena montaža jer ima puno elemenata, a dijelovi su različiti - jedan visi, drugi ide na zid, treći “lebdi”, dok je centralni dio zavaren antigravitacijski jer sve stoji na jednoj ruci - otkrio je Nikola Vudrag.

Istra, Kanada, Poljska...

Nakon što njegova skulptura bude postavljena u Istri, Vudrag putuje u Kanadu, gdje ga još od prosinca čeka izazovni posao izrade modela za kovanice, koji je dobio zahvaljujući odlično odrađenom poslu za koji ga je angažirala Hrvatska narodna banka. Put je odgođen za veljaču jer je Vudrag u prosincu postao otac.

- Kad su u Kanadi vidjeli eurokovanice - Teslu, glagoljicu i ostale odmah su me kontaktirali za izradu medalja i kovanica, pa ću početkom veljače otputovati u Kanadu. Bit će to prilika da upoznam najhladniji dio zime u Kanadi, no ostat ću samo na dogovoru, jer zahvaljujući razvoju tehnologije modeliranje mogu odraditi i u Varaždinu a model im poslati elektroničkom poštom pa će ga oni izraditi. Inače, svugdje u svijetu na izradi kovanice radi tim ljudi, no kod nas to rade medaljeri, pa ću ja to odraditi - sam - rekao je ovaj varaždinski umjetnik, jedan od samo dvadesetak europskih medaljera.

Već u ožujku Vudrag će zajedno sa svojim mrežastim skulpturama otputovati u Poljsku, gdje će u Varšavi, u organizaciji Omenaa fondacije sudjelovati na jednoj od najvećih dobrotvornih priredbi u kojoj se prikupljaju sredstva za pomoć djeci iz Kenije. Vudrag se rado odazvao pozivu Fondacije koja će ovu dobrotvornu priredbu prirediti u svibnju na nekoliko lokacija u Varšavi, na kojima će biti izloženo šest njegovih mrežastih skulptura.

Izložba u londonskom muzeju Saatchi

Svi projekti u kojima će sudjelovati svojevrsno su priznanje i potvrda za Vudragov dosadašnji rad, no posjet agentica iz Londona i dogovor za izložbu koja će biti otvorena u studenom, u prestižnom londonskom Muzeju Saatchi ipak je važna prekretnica u njegovoj karijeri. Eva McGaw i Tatiana Palinkasev, voditeljice umjetničkog projekta “Metamorfoze” te agentice i suradnice Saatchi muzeja iz Londona krajem prošle godine stigle su u Varaždin kako bi upoznale varaždinskog umjetnika i dogovorile suradnju.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...