NEZAOBILAZNA JELA I SLASTICE Na Staro i Novo leto vrijedila posebna pravila u pripremi hrane

J.Š./Varaždinske vijesti | 31.12.2020. u 08:28h | Objavljeno u Društvo

Novogodišnje običaje naših predaka obilježili su čestitarski ophodi. Oni su započinjali već pojavom prvog mraka na Staro leto, a potrajali su kroz čitavu noć sve do zore, govori nam etnolog Tibor Martan koji nas je podsjetio na tradiciju naših djedova i baka i običaje koje su njegovali u našem kraju. Djevojke i mladići, žene i muževi, kaže Martan, obilazili su selom pjevajući čestitarsku pjesmu, ponekad uz pratnju tamburaša. Mladež je Novu godinu dočekivala uz pjesmu i ples u prostranijim seoskim kućama. Točno u pola noći svirači bi zasvirali božićnu pjesmu „Narodi nam se kralj nebeski“, a svi okupljeni bi je pjevali.

Svinjsko pečenje i sarma

Na Staro i Novo leto vrijedila su i posebna pravila u pripremi hrane.
- Tih dana domaćice su nastojale ne pripremati mladinsko meso, odnosno meso peradi. Na stolu se trebala naći svinjetina i druge razne prerađevine od svinjskog mesa - kaže Martan. Od svinjskih sušenih kožica, nogu, repa, ušiju te svježeg srca i jezika priređivala se i kuhala hladetina. Od „sirotinjske kosti“ svinje kuhala se juha u koju se ukuhavalo domaće rezance ili frkafulju, sitnu kašicu koja se dobila mrvljenjem tijesta prstima.

Zajedno sa kiselim zeljem kuhalo se suhi buncek, a kiselo zelje znalo se i dinstati s crvenim lukom, češnjakom, paprom, crvenom paprikom i lorbekom, odnosno lovorom. Uz dinstano kiselo zelje posluživalo se kukuruzne žgance, druzgani krumpir i krvavice, odnosno čurke. Redovito se pripremalo i sarmu za koju se vjerovalo da je najbolja onda kada se pritopi za jelo po deveti puta. U sarmi se također nastojalo kuhati nešto od suhog svinjskog mesa, najčešće komad špeka ili par suhih kobasica. Uz pečeno svinjsko meso i meso z banjice jelo se ciklu koju se ponekad znalo dodatno začiniti češnjakom i sjemenkama komina.

- Prednost svinjskom mesu davala se zbog vjerovanja da je uvijek potrebno gledati prema naprijed, a ne unatrag. Svinja svojom njuškom uvijek gura i gleda prema naprijed dok se perad uvijek vraća unatrag i svojim nogama uvijek razgrće iza sebe - objašnjava Martan.

Kolači za čestitare

Uz mesna jela domaćice su priređivale i kolače. Uz kolače od dizana tijesta priređivalo se prfkače, odnosno kolače od prhkog tijesta te razna biskvitna tijesta koja se nadijevalo i savijalo u rolade. Glavni sastojci kolača bili su proizvodi domaće proizvodnje: pšenično brašno, svinjska mast, kiselo vrhnje i domaći maslac, puter.
- Kolačima se častilo novogodišnje čestitare, ali i položaja odnosno prvu mušku osobu koja je rano ujutro na samo Novo leto došla izreći novogodišnju čestitku i zaželjeti ukućanima, ali i njihovim domaćim životinjama dobru rodnost, zdravlje i blagostanje tijekom čitave naredne godine - zaključuje Martan i navodi nekoliko starinskih recepata:

Kiflini na vodi / Vodenjaki
Sastojci: 1 kg brašna, 30 dkg masti, 1 kvasac, malo soli, vrhnja prema potrebi, za bolji okus kolača u sastojke se može dodati i malo mljevenih oraha
Priprema: Izradi se tijesto koje se ostavlja dizati u hladnoj vodi jedan sat. Tijesto se umoči oko 2 cm u vodu. Dignuto tijesto se razvuče, reže i oblikuje u kifle. Kifle se peku tako da ostanu bijele, a zatim ih se uvalja u kristal šećer.

Rolada
Sastojci: 3 bjelanjka, 12 dkg šećera, 5 žlica brašna
Priprema: Istući bjelanjke sa šećerom. U smjesu dodati brašno i sve dobro izmiješati i peći u limu. Pečeni biskvit izvaditi iz lima na krpu posipanu šećerom i saviti u rolu. Roladu se nadijevalo domaćim pekmezom od šljiva, nadjevom od oraha, vrućeg mlijeka i šećera ili kremom koju se izradilo prema sljedećoj recepturi bez kuhanja samo dobrim miješanjem: 3 žumanjka, 15 dkg putra i 15 dkg šećera.

Kuhanci
Sastojci: 1 šalica masti, 1 šalica vrhnja, ¼ kvasca, malo soli, brašna prema potrebi
Priprema: Od sastojaka se umijesi glatko tijesto i ostavi da se diže. Tijesto zatim razvuče na debljinu od 0,5 cm i reže kalupom u obliku cvjetića s rupom u sredini. Cvjetići se zatim peku, ali tako da ostanu bijeli. Pečeni se nižu na konac i prokuhaju u vreloj vodi te uvaljaju u kristal šećer.

Kuglice od mrkve
Sastojci: 40 dkg kuhane mrkve, 40 dkg šećera, sok jednog limuna i jedne naranče
Priprema: Kuhanu i usitnjenu mrkvu potrebno je dinstati sa šećerom uz dodatak soka limuna i naranče sve dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta za oblikovanje kuglica prstima. Kuglice se može uvaljati i u kristal šećer.