Nema meda ni za pčele, a kamoli za vrcanje - budućnost seleće pčelarenje? Foto: Ilustracija/Pixabay

Nema meda ni za pčele, a kamoli za vrcanje - budućnost seleće pčelarenje?

Jelena Šaško | 23.8.2021. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

S 30. kolovoza završava pčelarska godina. Nimalo poticajna, nimalo laka, a kamo li godina koja bi donijela zaradu pčelarima. Izmjena godišnjih doba izludjela je pčelare. Ožujak je bio topao i pčele su se počele razvijati, zatim je došao mraz i pčele su ostale bez hrane. Nakon mraza slijedila je suša ili pak veće količine kiše pa i ono nešto nektara na livadama nije bilo dovoljno za njihovu prehranu. Pčelarima zato ne predstoji drugo već hraniti pčele šećernim sirupom ili pogačom, a kolike se štete zbrajaju i koliko će trebati vremena za oporavak objasnio nam je predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Goran Danko.

- Nije se smjelo uopće dirati u košnice. Do bagrema, a što je na našem području najjača paša, nije bilo ničega, a onda na kraju je i taj bagrem smrznuo. Prvi je puta trebao procvasti 10. svibnja, ali zbog mraza nije. Procvao je tek oko 30. svibnja i to je drugi cvijet koji ne medi. Taj cvijet nema nektara u sebi tako da je pčelar morao reagirati i prehranjivati pčele šećernim sirupom i pogačama od početka godine - kaže Danko, inače zadužen za motrenje i medenje bilja na županijskom nivou, navodeći i činjenicu da poslije bagrema na našem području nema ničega osim cvijeta javora koji je dao nešto nektara, ali ni to nije dovoljno za prehranu pčela, a kamo li za vrcanje.

- Nigdje u našoj županiji nije bilo medenja da bi pčelar mogao vrcati. Neki su pokušali, ali kada su vidjeli da med u košnici nije sazrio, odustali su - kaže sugovornik, navodeći da je budućnost u selećem pčelarenju, odnosno prijevozu košnica u područja u kojima ima više medonosnog bilja. Kako kaže, na našem području i kesten je podbacio, a sada je počela mediti tzv. zlatošipka po Dravi i to će biti jedina normalna paša ove godine, no samo za prehranu pčela...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u