Nedjeljna večer internacionalnih ljubavnih pjesama u HNK Varaždin Foto: VV arhiva / ilustracija

Nedjeljna večer internacionalnih ljubavnih pjesama u HNK Varaždin

Varaždinske vijesti | 5.9.2021. u 15:28h | Objavljeno u Društvo

HNK u Varaždinu poziva na koncert "Večer internacionalnih ljubavnih pjesama" u nedjelju, 5. rujna s početkom u 19,30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Koncert će održati sopranistica Tanja Ruždjak, uz klavirsku pratnju Marcina Koziela.

Koncert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaz na koncert je slobodan.

PROGRAM:
Letters to Ms. L.o.v.e
(Evening of international love songs)
Pisma gđi. L.o.v.e.
Večer internacionalnih ljubavnih pjesama
Longing/ Čežnja:
J.Hatze: Lađa u noći
G. P. Tosti: Malia
M. de Falla: El Pano Moruno
Fulfillment/ Ispunjenje:
D. Pejačević: Ispod procvjetalih lipa
G.P Tosti: A vucchela
M. Legrand: What are you doing the rest of your life
G. Charpentier: Depouis le jour
Betrayal/ Izdaja:
M. de Falla: Cancion
P.I.Tchaikovsky: Sred shumnva bala
N. Rimsky Korsakov: Redjejet oblakov
B. Bersa: Robinjica
Despair/ Očaj:
S. Donaudy: O del mio amato ben
R.Hahn: L’enamoure
D. Pejačević: U lovu je mjesec na sunce
Hope/ Nada:
M. Legrand: I will wait for you
J. Hatze: Serenada

Tanja Ruždjak, sopran
Jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih sopranistica mlađe generacije. Živi i radi u Beču gdje je završila Postdiplomski studij pjevanja na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti 2019. u klasi prof. Claudije Visce. Školovala se i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasama prof. Martine Zadro i prof. Dunje Vejzović gdje je diplomirala i magistrirala na izvođačkom smjeru. S uspjehom nastupa u zemlji i inozemstvu ( Italija, Austrija, SAD, Nizozeska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija, Irska, Španjolska..). Dobitnica je nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog umjetnika u 2016. godini, a od međunarodnih natjecanja izdvajaju se : „Grand Prix“ na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Rigi (Latvija) u Rujnu 2019. godine, posebna nagrada „Opera mladych“ na mađunarodnom natjecanju „Gabriela Benačkova“ u Češkoj u Listopadu 2019, Prva nagrada na Međunarodnom pjevačkom natjecanju IMMC u Mariboru (Slovenija) 2018. te brojne druge. Ostvarila je desetke važnih opernih uloga na Hrvatskoj i inozemnoj opernoj sceni (Susanna, Musetta, Tatjana, Mimi, Jelena, Ninetta, Melka…). Redovito nastupa na važnim domaćim i inozemnim festivalima: Nei suoni dei luoghi i Gaetano Calido u Italiji, Varaždinske barokne večeri, Hvarski ljetni festval, Osorske glazbene večeri i ostali u Hrvatskoj, Allegro vivo i Alpenarte u Austriji, Gostičevi dnevi i Festival Seviq u Sloveniji i slično. Surađuje sa eminentnim dirigentskim imenima: Nikša Bareza,
Leopold Hager, Simon Robinson, Ricrdo Estrada, Ivo Lipanović, David Danzmayr, Hans Graf, Loris Voltolini, Pavle Dešpalj i drugi. Ostvarila je suradnje sa vodećim hrvatskim orkestrima i opernim umjetnicima.

Marcin Koziel, klavir
Rođen je u Gdanjsku (Poljska) gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Waldemara Wojtala. Živi i radi u Beču gdje se usavršavao na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost (2003-2008) u klasi prof. Davida Lutza i na Konzervatoriju Bečkog sveučilišta kod Kirstin Okerlund. Od 2010. godine ima svoju klasu „ solo korepeticije“ na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču, a od 2015. godine djeluje kao voditelj studija opernih uloga u cijenjenoj Bečkoj opernoj kući „Theater an der Wien“. Surađivao je sa brojnim Poljskim i inozemnim opernim pjevačima;: Andržej Hiolski, Lucija Prus, Danuta Blažejcyk, Hanka Bielicka, Angelika Kirchschlager, Malin Hartelius, Matjaž Robaus i mnogi drugi. Njegove sposobnosti zapažene su na poznatim međunarodnim festivalima i natjecanjima poput „Ada Sari“ Festvala,“ Mara Callas međunarodnog pjevačkog natjecanja“ u Ateni, „ Robert Schumann“ međunarodnog natjecanja u Zwickau, „Belvedere“ natjecanja u Beču i slično. Surađuje sa poznatim vokalnim pedagozima i umjetnicima kao što su Helena Lazarska, Francisco Araiza, prof. Gerhard Kahry, prof. Rudolf Piernay i drugi. Kao pijanist i glazbeni voditelj sudjelovao je u brojnim opernim produkcijama. Za izdvojiti su; „Šišmiš“ J. Straussa (Y. Menuhin Festival, Gstaad 2008, i Comodie Theater, Nuremberg 2009), „Der Prinz von Homburg HWHenzea (Theaer an der Wien ), „Elektra“ R.Straussa ( Staatsoper Warsaw 2011), „Medematerial“ P.dusapina (Warsaw 2012), „Premiere“ T.Schulzea (Theater an der Wien).

Vecer_internacionalnih_ljubavnih_pjesama_najava_05092021.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci