SCENA ROGOZ Predstava ART - duhovito i slojevito djelo o umjetnosti i prijateljstvu

Igor Čolaković | 22.5.2023. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Predstava ART, koju je prema tekstu francuske dramatičarke Yasmine Reze, režirala Barbara Rocco, koja je premijerno izvedena u petak, 19. svibnja, na Sceni Rogoz varaždinskog kazališta, duhovita je i dinamična, ali i slojevita predstava o umjetnosti i prijateljstvu, koju je publika na premijeri nagradila dugim aplauzom.

Ovo nagrađivano i na pozornicama širom svijeta često izvođeno djelo francuske autorice Yasmine Reze, govori o troje prijatelja čije dugogodišnje prijateljstvo biva narušeno nakon što jedan od njih kupi skupu sliku poznatog autora upitne umjetničke vrijednosti. Ta „bela slika“, potpuno bijelo slikarsko platno, postat će uzrok žučnih rasprava i prepirki, koje će u taj prijateljski trokut unijeti novu dinamiku i sve veći jaz u njihovom prisnom, dugogodišnjem prijateljstvu.

Redateljica Barbara Rocco uspjela je u ovom humornom komadu vrlo vješto istaknuti slojevitost teksta Yasmine Reze, koji duhovito govori o složenom odnosu troje dugogodišnjih, generacijski bliskih prijatelja, cinično propituje i što je umjetničko djelo , „moderna“ umjetnost i današnji sustav vrijednosti, ali i suptilno ismijava današnje društvo u kojem se svi razumiju u sve i o svemu imaju sud, bez obzira na stvarnu kompetenciju. Odličnoj izvedbi ovoga sjajnoga teksta Yasmine Reze, koji je prevela Sonja Bašić, svakako je pridonijela i njegova kajkavizacija koju potpisuju Barbara Rocco i Marko Gregur, ali i odstupanje od originalne podjele s tri muška lika.

U takvoj, domišljatoj podjeli izvrsno su se snašle Helena Minić Matanić, koja igra Maru, Hana Hegedušić, kao Ivana, i Marinko Leš, kao Serge. Njihova je igra plijenila lakoćom i energijom, u dinamičnoj međuigri troje je glumaca ostvarilo sjajne kreacije, od bonvivanske snobovske ležernosti s duhovitim dijalozima do žustrih svađa i dubokih razočaranja zbog narušenog prijateljstva.

Posebni obol ovoj sjajnoj predstavi dala je glazba Davora Rocca, odlične video projekcije Vilke Rožić (koja je i scenografkinja predstave) te kostimi Žarke Krpan.