Pripremanje vlastitih jela zna biti prilično zabavno, a eksperimentiranje raznim namirnicama stvara spoj ukusnih obroka. Međutim, neke namirnice i nisu toliko zdrave, a postale su uobičajene na našim kuhinjskim policama, prenosi Večernji.hr.
1. Jeftina biljna ulja
Sojina, kukuruzna ili ulja sjemenki pamuka visoko su procesuirana i sadrže velike količine omega 6 zasićenih masti koje znaju stvarati upale. Umjesto ovih ulja, odaberite ulja avokada ili kokosa, koja pomažu i pri gubitku kilograma.
2. Kremaste juhe – konzervirane
Mnoga jela budu upropaštena jer ste ih prelili nekim konzerviranim kremastim juhama, bile one od piletine, gljiva ili nečeg trećeg. Ako već upotrebljavate takve sastojke, odaberite one organskog podrijetla.
3. Margarin
Neki margarini napravljeni su od procesuiranih ulja pa posljedično prouzročuju upale u organizmu, povezane i s dijabetesom, pretilošću, bolestima srca i rakom. Odaberite domaći maslac čije masnoće nisu procesuirane.
4. Teške kreme
Dodavanje sladila jelo može učiniti prilično nezdravim. Teške kreme prepune su kalorija, a njihova česta priprema lako deblja.
5. Boja za hranu
Umjetne boje za hranu koje mnogi koriste za ukrašavanje omiljenih slastica, nisu sasvim bezazlene, posebice za djecu. Mogu prouzročiti rak, pa i hiperaktivnost kod djeteta. Preporučuje se korištenje prirodnih bojila.
7. Umjetni zaslađivači
Iako nisu kalorični, umjetni zaslađivači 700 puta slađi su od prirodnog šećera! Zbog njih često tijekom dana žudimo za još slatkiša. Preporučuje se zamjena umjetnih prirodnim zaslađivačima.
8. Izbijeljeno brašno
Hrani daje ljepšu boju i mekanu strukturu, ali izbijeljeno brašno sadrži kemikalije opasne po zdravlje. Zamijenite ga.
9. Bijela riža
Riža je među najlošijim ugljikohidratima, a lako se može zamijeniti pa nema smisla tolerirati je u prehrani. Smeđa riža ili kvinoja dobra su su alternativa, ukusna i zdrava.
10. Nemasni mliječni proizvodi
Mnogo ljudi komentira laganu teksturu i okus nemasnih mliječnih proizvoda. No takvi proizvodi stvaraju nam osjećaj gladi i želju da pojedemo još više. Punomasna hrana u manjim količinama zapravo je zdravija, a i ukusnija.