Nakon povratka iz SAD-a Davor Bobić kod Bosilja: "Ponosni smo na vas!" Foto: Grad Varaždin

Nakon povratka iz SAD-a Davor Bobić kod Bosilja: "Ponosni smo na vas!"

VV | 28.4.2023. u 14:23h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj danas je u palači Patačić održao prijem za jednog od najboljih i najvažnijih hrvatskih skladatelja Varaždinca Davora Bobića, nakon njegova povratka iz SAD-a gdje je boravio na američkom Sveučilištu Wisconsin River Falls kao prvi strani rezidencijalni skladatelj u povijesti sveučilišta.

Ovo prestižno sveučilište poznato je po 57 godina dugoj tradiciji imenovanja velikih suvremenih skladatelja rezidencijalnim, a 2023. godine, po prvi puta u povijesti, profesorsko vijeće je jednoglasno odabralo skladatelja izvan SAD-a, i to upravo Davora Bobića.

Prijem_Bobic_8.jpg

Glazba Davora Bobića izvedena je uz ovacije tijekom tri autorske večeri, a središnji događaj bila je praizvedba njegova najnovijeg Američko-hrvatskog triptiha za zbor, klavir i udaraljke na stihove hrvatske pjesnikinje Jasminke Domaš. Bobić je na sveučilištu održao i predavanja o svojoj glazbi i njezinim stilskim odrednicama te nekoliko predavanja o hrvatskoj glazbi, prvom studiju tambura u svijetu na Akademiji u Osijeku kao i o Varaždinskim baroknim večerima, čiji je ravnatelj.

Prijem_Bobic_2.jpg

Bobićeva djela izveli su Koncertni zbor Sveučilišta Wisconsin River Falls pod ravnanjem dirigentice dr. Cere Babb te Simfonijski puhački orkestar pod ravnanjem Kristin Tjornehoj.

Gradonačelnik Neven Bosilj od srca mu je čestitao na ovom važnom međunarodnom priznanju i istaknuo kako će mu, kao i dosad, Grad Varaždin biti podrška u njegovom daljem radu i stvaranju velikih glazbenih djela. Zahvalio mu je na promicanju hrvatske kulture i glazbe, Varaždinskih baroknih večeri i grada Varaždina u svijetu, istaknuvši kako se Varaždin ponosi svim njegovim uspjesima.

Prijem_Bobic_4.jpg

Prijem_Bobic_3.jpg

Prijem_Bobic_5.jpg