Nakon mise na blagdan sv. Stjepana, biskup Mrzljak predvodi i mise uz kraj godine Foto: Varaždinska biskupija

Nakon mise na blagdan sv. Stjepana, biskup Mrzljak predvodi i mise uz kraj godine

VV / Varaždinska biskupija | 29.12.2017. u 08:39h | Objavljeno u Društvo

U utorak 26. prosinca, na blagdan svetog Stjepana prvomučenika, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM svetu misu za osobe s tjelesnim oštećenjima.

Na početku slavlja mons. Mrzljak je podsjetio da se nakon božićne bjeline u liturgiji oblači ruho crvene boje kao znak Kristove krvi i mučeništva. U svojoj homiliji biskup je rekao kako se, između ostaloga, i u božićnoj pjesmi "Kyrie Eleison" pjeva stih "On za nas trpi čim se rodi" koji mijenja našu sliku o Božiću.

varazdinska-biskupija-stefanje-2.JPG

- Božić nam se stoga čini kao lijepa bijela priča, s puno idile i svjetala, no stvarnost Isusova rođenja bila je sigurno puno drugačija. On trpi ne zbog trpljenja, nego za nas. Želi svoj život prikazati i dati za čovjeka. Na poseban način to potvrđuje današnji blagdan svetoga Stjepana koji stoji na čelu svih mučenika kroz povijest, sve do najnovijih vremena. Danas se također, kao i tada, na mnogim stranama svijeta progone kršćani koji daju svoje živote mučeničkom smrću, upravo zato jer su Isusovi. Sveti Stjepan bio je jedan od sedmorice prvih đakona, onih koji su bili na dobrom glasu propovjedajući evanđelje i brinući se za druge. Zato nam Crkva stavlja odmah nakon Božića blagdan svetog Stjepana prvomučenika - zbog njegove vjere - jer nije mogao zanijekati Istinu i ono u što je vjerovao. Pokazao je da ne mrzi čovjeka, čak ni svoje neprijatelje koji su mu činili zlo i oduzeli mu ovozemaljski život. To je poruka Božića, blagdana Isusovog utjelovljenja - zapravo blagdana Božjeg govora čovjeku - rekao je, među ostalim, biskup Mrzljak.

Misna slavlja biskupa Mrzljaka u božićno vrijeme u varaždinskoj se katedrali nastavljaju u subotu 30. prosinca, kada će biskup predvoditi misno slavlje u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije s početkom u 17 sati.

U nedjelju 31. prosinca varaždinski biskup će u katedrali u 18 sati predvoditi misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu, a u ponedjeljak 1. siječnja, predvodit će misu u 11 sati, također u katedrali.