×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/Odred izvidaca Sirius
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Odred izvidaca Sirius
Nakon aktivnog ljeta, Odred izviđača Sirius kreće s novim aktivnostima Foto: Odred izviđača Sirius

Nakon aktivnog ljeta, Odred izviđača Sirius kreće s novim aktivnostima

Varaždinske vijesti | 13.9.2016. u 18:07h | Objavljeno u Društvo

Nakon završetka protekle školske godine izviđači Odreda izviđača "Sirius" iz Varaždina i Čakovca nisu mirovali već su imali niz ljetnih aktivnosti. Još u lipnju održano je dvodnevno Zborovanje izviđača regije Sjever na Trakošćanu na kojem je Odred sa svojih 40 članova sudjelovao te bio suorganizator.

U srpnju je organizirano samostalno šumsko izviđačko logorovanje na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, sedam kilometara od Daruvara. Na logorovanju je sudjelovalo 27 članova. Izviđački logor je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale izviđači koji su pripremali teren, tzv. konačari, spojili drvenim mostom. Osim mosta, za potrebe logorovanja podignuti su jarbol, umivalište, drveni toalet, kuhinja, blagovaona te šatori za smještaj sudionika.

Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji. U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i tri jednodnevna izleta. Jedan izlet je bio kanjonom potoka Stančevac pa sve do Petrovog Vrha, drugi je bio u Daruvar i daruvarske bazene, a treći za najmlađe sudionike, na obližnju farmu životinja.

{gallery}Odred izvidaca Sirius{/gallery}

Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izletnik, domaćin, plivač i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, signalizacija, čvorovi, osnove meteorologije, osobna zaštita te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru, pjevanje uz gitaru te razne društvene igre.

Sredinom kolovoza tri buduća voditelja sa uspjehom su završila Šumsku školu Saveza izviđača Hrvatske koja se ove godine održavala u Kamanju. Tamo su paralelno predstavnici Odreda sudjelovali na predstavljanju terena na kojima će se 2017. godine održati Smotra Saveza izviđača Hrvatske. Neposredno prije nove školske godine održan je dvodnevni izlet za starije članove na Grebengrad i Čevo gdje su obavljene pripreme za nadolazeća državna natjecanja.

Za jesen je u planu nekoliko jednodnevnih izleta u bližu okolicu Varaždina, sudjelovanje na Državnom izviđačkom višeboju i Državnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju u Fužinama te organiziranje već tradicionalne aktivnosti "Ulicama Varaždina".

Jedna od predstojećih aktivnosti udruge je i akcija upisa novih članova osnovnoškolskog uzrasta koja će se u sljedećim tjednima održati na osnovnim školama u Varaždinu i Čakovcu, stoga su svi zainteresirani učenici pozvani da se uključe u izviđačku organizaciju koja u svijetu broji više od 40 milijuna članova.

Dodatne informacije dostupne su na internetskoj strnaici www.oi-sirius.hr, e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tjednim izviđačkim sastancima koji se održavaju u Varaždinu i Čakovcu u sljedećim terminima - Varaždin: 2. Osnovna škola, petkom od 17-18 sati, 5. Osnovna škola, četvrtkom od 18-19 sati, Čakovec: 3. Osnovna škola, petkom od 18-20 sati. Dobrodošla su djeca iz svih osnovnih i srednjih škola, ističu iz Odreda izviđača "Sirius".