VARAŽDIN Na najveće europsko natjecanje u robotici dolazi preko 700 sudionika iz 18 zemalja Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN Na najveće europsko natjecanje u robotici dolazi preko 700 sudionika iz 18 zemalja

Varaždinska županija/vv | 5.6.2023. u 15:48h | Objavljeno u Društvo

Riječ je o 4. European RoboCup Junior natjecanju koji se po prvi puta organizira u Hrvatskoj i koje će okupiti oko 730 sudionika iz 18 zemalja

Sve je spremno za najveće europsko natjecanje u robotici, a koje će se u Varaždinu održati od 7. do 10. lipnja u varaždinskoj Areni – moglo se između ostalog čuti na konferenciji za medije održanoj u Županijskoj palači.

Riječ je o 4. European RoboCup Junior natjecanju koji se po prvi puta organizira u Hrvatskoj i koje će okupiti oko 730 sudionika iz 18 zemalja.

Roboticari_12.jpg

Roboticari_27.jpg

Veliko priznanje za županiju

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako je samo natjecanje veliko priznanje za samu županiju, ali i za sve učenike, profesore i mentore, odnosno za sve koji su poticali djecu i mlade na bavljenje robotikom.

- Naši učenici već više od deset godina postižu fantastične rezultate na robotičkim natjecanjima diljem svijeta, od Meksika, Brazila, Japana, Kine, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Rusije, do Tajlanda i brojnih drugih zemalja. Zbog njihovih uspjeha na natjecanjima u robotici, u ovih 10-tak godina, dodijeljeno im je 117 Oskara znanja, što je najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove postignute uspjehe na natjecanjima. Sve to govori u prilog da su naši centri izvrsnosti opravdali svoje povjerenje, da su međunarodno prepoznati i da osim što daju jednu dodanu vrijednost znanju našim učenicima da su i odlični promotori Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Roboticari_16.jpg

Glavni organizator natjecanja Ivica Kolarić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije istaknuo je kako je ovo natjecanje najveću uspjeh u njegovom životu.

- Uspjeli smo dovesti u Hrvatsku točno 159 timova, 507 učenika iz 18 zemalja. Drago mi je što osim europskih zemalja imamo i sudionike iz udaljenijih zemlja, kao što su Južna Koreja, Egipat, Izrael itd. Oni će se natjecati u tri kategorije: ON Stage, Rescue i Soccer. To su tri vrlo zahtjevne kategorije u 15 potkategorija gdje ćemo dobiti 15 europskih prvaka – objasnio je Kolarić. 

Roboticari_11.jpg

Predsjednik Hrvatskog društva za robotiku Darko Pongrac rekao je kako je ovo natjecanje kruna dosadašnjeg rada Društva.

- Veselimo se natjecanju i koliko god je iza nas puno neprospavanih noći, ovo je trenutak kad ćemo uživati u dostignućima natjecatelja – rekao je Pongrac pozvavši sve zainteresirane da tih dana dođu u varaždinsku Arenu kako bi se upoznali sa svijetom robotike. 

Roboticari_14.jpg

Roboticari_18.jpg

Na njegove riječi nadovezao se tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić podsjetivši kako su 2011. godine hrvatski natjecatelji se prvi puta pojavili na međunarodnim natjecanjima i odmah postigli zapažene rezultate.

- Iako put nije bio lagani, to je ipak jedna slijed događaja u koje je utkano puno vremena, emocija, rada, truda, tako da smo svi sretni što je Hrvatskoj pripalo domaćinstvo ovog 4. po redu europskog natjecanja u robotici – rekao je Krnjajić. 

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep istaknula je kako joj je izuzetna čast što je FOI izabran kao partner ovog događanja.

Roboticari_19.jpg

- Koliko je ovo natjecanje važno za cijelu obrazovnu vertikalu i razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj; informatike, robotike, umjetne inteligencije, IT-a i svega onoga što je danas izuzetno visokog prioriteta u razvoju informacijsko komunikacijske znanosti, pokazuju teme koje će se obrađivati i kategorije natjecanja koje su sastavni dio ovog projekta. Veselim se što su u natjecanje uključena i djeca iz vrtića čime se pokriva cijela obrazovna vertikala. Sigurna sam da ćemo u sljedećim godinama uključiti i naše studentice i studente i krenuti u natjecanja na svjetskoj razini - rekla je, između ostalog, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep naglasivši kako će i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-a pomoći da natjecanje protekne u najboljem redu. 

"Pripremali smo se svakodnevno"

Boje Hrvatske, sa svojim kolegama na natjecanju će braniti i Franko Prikratki, polaznik Centra izvrsnosti za robotiku i učenik Elektrostrojarske škole Varaždin.

- Nadamo se najboljem. Pripremali smo se svakodnevno. Uz školovanje svladavati robotiku je izazov, ali mi smo ustrajni i trudimo se najbolje što možemo. Pripremao se na različite načine, s različitim varijantama robota, uspoređujemo robote s kolegama, unaprjeđujemo ih, međusobno si dajemo ideje, rješavamo probleme. Osobno za samo natjecanje nisam spreman, ali ne u tehničkom smislu, već je više prisutan taj psihički element. Bojim se, ali tko prizna, pola mu se prašta – iskreno je otkrio Franko Prikratki.

Roboticari_21.jpg

Konferenciji za medije prisustvovali su pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, njegova zamjenica Sanja Herceg,  ravnatelj Javne ustanove „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ mr. sc. Robert Kelemen, tajnica Hrvatskog društva za robotiku Jelka Hrnić.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Roboticari_2.jpg

Roboticari_25.jpg

Program European RoboCup Junior 2023., Varaždin 7. – 10. 6. 2023.
Arena - Gradska sportska dvorana Varaždin

 

Utorak, 6. lipnja

  • Registracija sudionika                  17,00 – 20,00

Srijeda, 7. lipnja

  • Registracija sudionika                       8,00 – 12,00
  • Svečana ceremonija otvorenja      11,00 – 12,00
  • Natjecanje                                         12,00 – 18,00

Četvrtak, 8. lipnja

  • Natjecanje                                 10,00 – 18,00

Petak, 9. lipnja

  • Natjecanje                                 10,00 – 18,00

Subota, 10. lipnja

  • Finale                                                    9,00 – 13,00
  • Svečana ceremonija zatvaranja     14,00 – 15,00