Oni su najbolji promotori struke: znaju šminkati u boho stilu, raditi pincu, ali i malati Foto: Krešimir Đurić

Oni su najbolji promotori struke: znaju šminkati u boho stilu, raditi pincu, ali i malati

IHR/Varaždinske vijesti | 11.4.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Čak šest učenika iz Srednje strukovne škole Varaždin odlazi na WorldSkills Croatia 2024., najveće državno natjecanje učenika strukovnih škola. Ove godine učenici će se od 13. do 16. svibnja u Zagrebu predstavljati u disciplinama kozmetičar, frizer, pekar, soboslikar te modni dizajn i tehnologija, a svoje sudjelovanje na ovom najvećem strukovnom natjecanju učenici Srednje strukovne škole Varaždin ostvarili su nakon uspjeha na međužupanijskim natjecanjima.

Svaki detalj je važan

Među njima je i buduća kozmetičarka Lea Golub, učenica 3. b razreda Srednje strukovne škole Varaždin koja je s osvojenim drugim mjestom izborila plasman na WorldSkills Croatia. Lea se natjecala u dvije discipline, masaža i boho stil šminkanja, što su bile i zadane teme.

- Boho stil šminke je zapravo povratak u 70-e i taj nesputani, mogli bismo reći svojevrstan hippie-style... Bilo je dosta stresno jer stvar je u tome da se na natjecanju sam snalaziš, bez pomoći mentora - otkrila je Lea, koja će u svibnju na WorldSkills Croatia odmjeriti snage s još sedmero najboljih kozmetičara koji su izborili plasman na državno natjecanje. Pripreme već traju jer pred Leom je natjecanje u čak pet različitih disciplina, odnosno modula u tri dana.

- Na državnom natjecanju doista se pazi na svaki, i najsitniji detalj. Primjerice, Lea će se morati dokazati u tri različita stila šminkanja, koji su potpuno suprotni jedan drugome - otkrila je Lidija Sović, Leina mentorica. Neće biti lako ni budućoj frizerki Erin Volarić, učenici 2. f razreda, koja je na međužupanijskom natjecanju također osvojila drugo mjesto te se plasirala na WorldSkills Croatia 2024.

- Uopće nije bilo lako. Uz bojanje kose, radila sam i svečanu frizuru. U početku me je “uhvatio” strah, no kako sam počela raditi opustila sam se i odradila najbolje što sam znala - otkrila je.

Njezina mentorica Jelena Tucelj ističe kako je Erin izuzetno talentirana, a to najbolje potvrđuje što je ona učenica drugog razreda, dok na državnom natjecanju sudjeluju učenici završnih razreda.

- Potvrda je to dobrog rada strukovnih učitelja, učenika koji upisuju našu školu, ali i cijelog tima - ističe Tucelj.

Zadaci na državnom natjecanju unaprijed su određeni, zahtjevaju znanje, preciznost, spretnost i snalaženje u realnim situacijama, pa tako Erin već vježba, radi frizure i šiša naveliko, a osim na modelima žena, morat će pokazati i koliko je vješta u šišanju i izradi frizure na muškarcima.

- Natjecanje prati trendove, sve frizure su nosive, no neke od njih nisu za široke mase - otkriva strukovna nastavnica frizera sa Srednje strukovne škole Varaždin.

ipiccy_image.jpg

”Penzl” u ruci

Na državno natjecanje odlazi i buduća soboslikarica Karmen Kukec, učenica 3. t razreda. Ona je bila jedina djevojka na međužupanijskom natjecanju te je kao od šale “pomela” svoju mušku konkurenciju, osvojila prvo mjesto i pokazala da nema šale kad žena primi “penzl” u ruku i krene oslikavati zid. - Zadatak mi je bio crtanje mreže, a nakon što sam kreirala skicu na papiru, prenijela sam ju na zid. Bilo je napeto, ali sve je prošlo super - zadovoljna je Karmen.

Ništa manje zahtjevno neće biti na državnom natjecanju, gdje ju čeka natjecanje u četiri discipline, odnosno modula.

- Nakon što smo prošle godine imali državnu prvakinju soboslikaricu, ove godine na državnom ponovno imamo djevojku, što me veseli. Općenito mi je drago što se za soboslikare odlučuje sve više djevojaka, a moram priznati, jako su dobre, u mnogo slučajeva strpljivije i preciznije od dečki - priznao nam je njezin mentor Josip Hižak. Prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju osvojio je budući pekar Emanuel Kaniški, koji je pripremao - uskrsnu pincu.

- Iako zvuči jednostavno, nije nimalo. Treba znati izraditi i obraditi tijesto, dodati pravi omjer aroma i začina, a tu je i umješnost pletenja tijesta - otkrio je Emanuelov mentor Bojan Hegedić.

Na WorldSkills Croatia 2024. sredinom svibnja odlaze i Dino Zeba, koji je osvojio prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju Modni dizajn i tehnologija. Njegova mentorica bila je Ana Detoni, a natjecat će se i Saša Trbović u području stolarstva, kojem je mentor bio Goran Panić.  

HAIR EXPO U kategoriji “Romantična vjenčana frizura” učenica trećeg razreda Srednje strukovne škole Varaždin Dora Galović osvojila je prvo mjesto na školskom natjecanju frizerskih škola Hrvatske, koje je početkom ožujka održano u sklopu beauty manifestacije “Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a”, u sklopu Beauty&Hair Expo Zagreb 2024. Dora je žiri osvojila s frizurom u kojoj je naglasak bio u pundži na zatiljnom dijelu, s elementima podignutih šiški, otkrila je njezina mentorica Zdenka Mavriček. Na ovom natjecanju predstavilo se ukupno petero učenika, a uz mentoricu Mavriček, mentorica učenicima bila je i Melina Martinez.