Na varaždinskom placu u subotu tradicionalna akcija "Vrganjijada" Rotary Cluba Varaždin Jug Foto: ilustracija

Na varaždinskom placu u subotu tradicionalna akcija "Vrganjijada" Rotary Cluba Varaždin Jug

VV | 20.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Rotary Club Varaždin Jug i ove godine organizira tradicionalnu akciju - Vrganjijadu, u subotu 22. listopada, na Varaždinskom placu, od 8 – 12 sati.

Posjetiteljima će se nuditi vrganji s jajima, uz prigodnu čašu vina ili soka, a akcija se može podržati donacijom od 20 kuna.

- Sredstva prikupljena na toj akciji koristit će se za različite humanitarne aktivnosti kluba namijenjene u korist lokalne i globalne zajednice. Svrha ovogodišnje Vrganjijade je poglavito doprinos globalnoj rotarijanskoj inicijativi End Polio Now koja unatrag 35 godina donira sredstva za iskorjenjivanje dječje paralize u svijetu, a upravo 24. listopada rotarijanci diljem svijeta obilježavaju "End Polio Day" - ističu iz Rotary kluba Varaždin Jug.

- Posljednjih godina smo sredstvima prikupljenim kroz humanitarne aktivnosti podupirali lokalnu zajednicu i realizirali brojne uspješne projekte kao što je STEM laboratorij projekt u Elektrostrojarskoj školi gdje smo sudjelovali s drugim rotarijanskim klubovima iz Varaždina, ali i partnerskim klubovima iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Švicarske, a njihovi predstavnici su bili krajem rujna u Varaždinu u posjeti realiziranom projektu i zadovoljni su postignutim rezultatima. Također smo opremali senzorni park škole Tomislav Špoljar s ljuljačkom za osobe s invaliditetom i brojne druge projekte - napomenuli su rotarijanci.

- Ovaj put smo odlučili napore uložiti u spomenutu globalnu inicijativu jer smo bliže cilju nego ikada - u 2021. godini bilo je svega 6 slučajeva dječje paralize u svijetu i to se endemski održava još jedino u Afganistanu i Pakistanu, međutim to se tiče globalne zajednice, jer kada bismo sada odustali i prestali s preventivnim aktivnostima i cijepljenjem, kroz 10-ak godina imali bismo preko 200.000 djece paralizirane djece u svijetu, potencijalno i kod nas. Rotarijanci su partner globalne inicijative SZO-a koja je startala 1998. godine, a prva cijepljenja financirali su upravo rotarijanci još 20 godina prije toga 1979. godine na Filipinima - navode iz Rotary kluba Varaždin Jug.

Poliomijelitis ili dječja paraliza je virusna bolest pretežno male djece do 5 godina i prenosi se s osobe na osobu karakteristično feko-oralnim putem, posredstvom zagađene vode i napada živčani sustav te uzrokuje paralizu.

- Globalnom inicijativom i cijepljenjem djece postigla se redukcija za 99,9% slučajeva obolijevanja kroz prikupljena sredstva od preko 2,1 milijarde dolara i bezbrojnih volonterskih sati koje su uložili rotarijanci diljem svijeta čime se procijepilo preko 3 milijarde djece u 122 zemlje svijeta, a tu je i rotarijansko lobiranje prema donositeljima odluka i vladama čime se postiglo ulaganje od dodatnih 10 milijardi dolara u napore oko suzbijanja polija - napominju rotarijanci.

- Cijepljenje protiv polija je vrlo isplativa zdravstvena intervencija, jer prosječan trošak zaštite jednog djeteta košta svega 3 dolara, a 2017. godine globalno je cijepljeno preko 430 milijuna djece u 39 zemalja svijeta. Troškovi provođenja javnozdravstvenog nadzora godišnje u svijetu su oko 100 milijuna dolara i za tu svrhu, odnosno u taj ćemo fond uložiti prikupljena sredstva. Želja nam je sudjelovati u iskorjenjivanju u potpunosti te bolesti, tako da više ne bude aktivnih slučajeva uopće. To je jedan od najvećih javnozdravstvenih uspjeha u svijetu - ukazuju iz Rotary kluba Varaždin Jug.

- Rotarijancima je stalo općenito do prevencije i liječenja bolesti te unaprjeđenja kvalitete života, no to je samo jedno od područja djelovanja Rotary zajednice, uz doprinos zaštiti okoliša, razvoju lokalne zajednice i ekonomskom razvoju, opismenjavanju i podizanju obrazovnog standarda stanovništva, zaštiti maternalnog zdravlja i zdravlja djece, povećanje dostupnosti pitke vode i sanitacije te doprinos miru i prevenciji konflikata odnosno mirnom rješavanju sporova - priopćili su iz Rotary kluba Varaždin Jug.

- Vrganjijada je akcija s upravo tim humanitarnim ciljem, a kojom se želimo i približiti našim građanima u njihovoj svakodnevici, čuti njihove potrebe, ponuditi kvalitetan obrok za donaciju i približiti im naše služenje zajednici kroz projekte koje uspješno realiziramo. Rotarijanci služe zajednici, svom klubu, svom zvanju i poslu, ali i međunarodnoj zajednici i osobito mladima na kojima svijet ostaje. Smatramo da i ovom akcijom, posredstvom doprinosa na suzbijanju poliomijelitisa, služimo zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, ali i djeci i mladeži - poručili su rotarijanci.

Vrganjijada_2022_-_pozivnica_-_V1_2.jpg