Na Sveučilištu Sjever održana panel rasprava Suvremena kretanja informacijsko-komunikacijskih znanosti

VV | 26.2.2023. u 19:14h | Objavljeno u Društvo

U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever održana je panel rasprava na temu „Suvremena kretanja informacijsko-komunikacijskih znanosti“. Događaj kojeg je inicirao Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever, okupio je voditelje i predstavnike doktorskih studija u informacijsko-komunikacijskom području znanosti iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja-Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Kako je u uvodnim riječima naglasila voditeljica doktorskog studija Mediji i komunikacija, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo, okupljanje je zamišljeno kao poticaj zajedničkoj raspravi, kao mogućnost da se podvuče crta u kontekstu onoga što je u području do sada napravljeno, te da se ukaže na smjerove budućih kretanja. Važnost susreta dodatno je naglasila prof. emeritus Jadranka Lasić-Lazić istaknuvši kako je slično ovakvo okupljanje posljednji puta održano prije više od trideset godina, a značaj komunikacije znanstvenika koji dijele isto područje u vremenu koje je sklono brzim i velikim promjenama, više nego neophodno.

Okosnicu panel rasprave predstavljala je tema Organizacija doktorske izobrazbe i teorijsko-metodološki okviri doktorskih programa u informacijsko-komunikacijskom području znanosti, u okviru koje su doktorske studije predstavili prof. dr. sc. Sonja Špiranec s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sanda Martinčić-Ipšić s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Veselin Kljajić s Fakulteta političkih znanosti i prof. dr. sc. Aleksandra Vraneš s Filološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, prof. dr. sc. Senada Dizdar s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu i doc. dr. sc. Andrea Miljko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. „Kako postaviti zajednička teorijsko-metodološka polazišta u području? Je li takvo što uopće potrebno?, Kako na najbolji mogući način usmjeriti teme doktorskih disertacije i to s čvrstim znanstvenim doprinosom polju u kojem kandidati traže doktorat znanosti?“ bila su neka od temeljnih pitanja koja su pokrenula raspravu, a u koju su se uključili i prof. dr. sc. Mihaela Banek-Zorica, prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Marina Ivasić-Kos, prof. dr. sc. Božo Skoko, prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog, te prof. dr. sc. Mato Bratović.

Poseban doprinos raspravi, potom su dale i dr. sc. Irena Petrušić i  dr. sc. Mia Đikić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje koje su iznijele kratki pregled reakreditacije doktorskih studija u informacijsko-komunikacijskom polju s posebnim osvrtom na nove smjernice u vrednovanju. Doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić iz Sveučilišnog računarskog centra Sveučilišta u Zagrebu osvrnula se na mogućnosti organizacije dijela programa doktorskog studija u online okruženju istaknuvši kako se radi o posebno poticajnoj mogućnosti upravo za doktorske kandidate.

U posebnoj sekciji, Izazovi doktorske izobrazbe, svoja iskustva doktorskog studiranja iznijeli su doc. dr. sc. Denis Kos s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Višeslav Kirinić sa Sveučilišta Sjever. U raspravu se uključili i doktorandi Antonija Mandić, Josip Ferlindeš i Nensi Blažević.

Ovom, gotovo cjelodnevnom događanju prisustvovali su i profesori koji su angažirani na pojedinim doktorskim studijima-prof. dr. sc. Krešimir Pavlina, prof. dr. sc. Nikolaj Lazić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb i prof. dr. sc. Damir Kukić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zenici.

Da je riječ o važnom okupljanju kojeg je bilo više i više nego potrebno organizirati zaključili su svi sudionici ove panel rasprave, posebno pohvalivši inicijativu, te istaknuvši važnost kontinuiteta u ovakvim i sličnim susretima. Tako je kao jedan od važnijih događaja koji bi se trebao organizirati u rujnu ove godine, istaknuta međunarodna znanstvena konferencija na kojoj će se kroz znanstvena istraživanja i radove ukazati na korake koje bi se u informacijsko-komunikacijskom području znanosti trebalo pokrenuti u skorijoj budućnosti.

panel1.jpg

panel2.jpg

panel4.jpg

Označeno u