Na Rabu održan završni susret sudionika e-twinning projekta Matematičke video minijature

VV | 17.10.2022. u 13:06h | Objavljeno u Društvo

Na Rabu je od 6. do 8. listopada u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa održan završni susret sudionika eTwinning projekta Matematičke video minijature.

U ovom projektu nastojalo se prije svega matematiku približiti učenicima izradom niza kratkih i zanimljivih video lekcija o raznim matematičkim temama. Učenici su videa pripremali i snimali sami uz mentorstvo nastavnika. U projekt su bili uključeni učenici osnovnih i srednjih škola koji su zainteresirani za istraživanje, učenje raznih web 2.0 alata te upotrebu IK-a, ali i za malo drugačiji način učenja i otkrivanja matematike u raznim područjima života u svrhu produbljivanja znanja i razvijanja matematičkih vještina.

Projekt je nakon godine dana rada rezultirao realizacijom čak 59 videa, a otvoren je i Youtube kanal na kojemu se mogu pogledati sve matematičke video minijature.

U projektu je aktivno sudjelovalo deset srednjih i dvije osnovne škole iz Hrvatske, jedna osnovna škola iz BiH te jedna srednja škola iz Srbije, a nastavnici koji su prijavili projekt dobili su priznanje za svoj rad te nacionalnu oznaku kvalitete za prošlu školsku godinu.

Na Rabu su bili i učenici Strojarske i prometne škole Varaždin iz 4. A i 3. A razreda te nastavnica matematike Aleksandra Schill.

Osim pojedinačnog i timskog rada unutar razreda i škole te nekoliko virtualnih susreta, organizirane su radionice uživo, te ovaj završni susret sudionika projekta u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu.

Učenici su, osim u radnom dijelu susreta, mogli i pobliže upoznati otok Rab, uživajući u organiziranoj šetnji kroz povijesnu jezgru kao i u otvaranju izložbe »Novi rapski fosili« na kojoj su uz stručno vodstvo mogli naučiti i ponešto o novim otkrićima fosila na Rabu.

 U radnom dijelu susreta učenici su birali najuspješniji video u kategorijama:

teorija, formule i dokazi, povijesne crtice iz matematike, rješavanje zadataka, matematičke zanimljivosti i motivacijski primjeri.

U jednoj od njih je naša učenica Alanis Podbojec iz 4.A osvojila najviše glasova i ušla u finalni krug.

Završnica dodjele matematičkog Oskara održana je u kongresnoj dvorani hotela Padova, a svi nominirani dobili su skromne nagrade sponzora.

Galerija slika