Na FolkoFoniju u Varaždin stiže 500-tinjak sudionika iz šest zemalja

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.9.2019. u 16:51h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Centar tradicijske kulture idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija koji će se ove godine po peti puta održati u Varaždinu, od 13. do 15. rujna na Kapucinskom trgu. Ovo godine odlučili su napraviti veliki organizacijski iskorak te svoj program obogatiti raznim gostujućim grupama i bogatim popratnim programom.

Preko 500-tinjak sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem. Predstaviti će se izuzetno kvalitetne folklorne grupe iz šest zemalja: Poljska, Mađarska,Makedonija,Srbija(Novi Sad), Slovenija te mnoga hrvatska i lokalna kulturno-umjetnička društava.

- Intenzivne pripreme za nadolazeći spaktakl u punom su jeku. Očekuje se preko 2.000 posjetiteja na festivalu koji će zasigurno zainteresirati sve uzraste. Bogat program koji smo pripremili obuhvaćat će preko desetak nastupa folklornih grupa diljem Varaždinske županije,stručni skup za sve odgajatelje i stručne suradnike,razne dječje radionice na temu folklorne baštine i izrade tradicijskog nakita,dječja FolkoFonijom na kojoj će se predstaviti i najmlađi „čuvari tradicijske baštine“ iz lokalnih kulturno-umjetničkih društava, mimohodom folklornih skupina ulicama grada Varaždina, razni animir programi za građane te tri gala vačeri na Kapucinskom trgu uz nastupe poznatih folklornih grupa - navodi predsjednica Centra tradicijske kulture, Petra Golubar.

Svakako valja istaknuti i svečano otvorenje festivala, 13. rujna gdje će po prvi puta na otvorenoj pozornici svoj dvosatni program predstaviti i svjetski poznati nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO. Bogat program bit će popračen i svakodnevnim cjelodnevnim događanjima na Kapucinskom trgu.

- Želja nam je osim bogate kulturne baštine, prezentirati svim gostujućim grupama i posjetiteljima festivala i bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu našega grada te Županije. S toga smo zajedno u suradnji s Udruženjem Hrvatskih obrtnika Varaždin poznati Obrtnički ulični sajam „premjestili“ na Kapucinski trg gdje će svoje proizvode predstaviti preko 40 raznih izlagača. Uključili smo i lokalna kulturno-umjetnička društva te mnoge udruge koje djeluju u našoj županiji. Isto tako, gradovi varaždinske Županije obiluju raznim znamenitostima sa već poznatim kulturnim manifestacijama a svakako valja istaknuti „Dane Varaždinske županije“ od 06.-15.09.gdje će se u sklopu te poznate manifestacije održati nastupi naših inozemnih gostiju na Lepoglavskim danima čipke, Ludbregu te Danima vrganja u Paki što će zasigurno biti nezaboravan doživljaj našim gostima festivala. Istaknula bih svakako i još jednu veliko događanje u mjesecu rujnu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin te Glazbene škole, veliki koncert „Carmina Burana“ na koji ćemo odvasti sve naše sudionike festivala te tako pokazati da se u Varaždinu zaista ima puno toga za vidjeti i doživjeti - ističe Golubar.

Također, veliko priznanje na koje je Centar tradicijske kulture ponosan je visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- Ovo je zaista značajno priznanje u 75 godišnjem radu Centra tradicijske kulture za nas kao organizatore i idejna začetnike festivala te svakako i za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju koji podupiru ovaj festival. Cilj samog projekta je u dogledno vrijeme stvoriti međunarodno prepoznatljiv festival kao zaštitini brand našeg grada i županije koji će zasigurno ne samo kulturno već i turistički doprinjeti razvoju naše županije - zaključuje Golubar.

Svi programi festivala besplatni su za sve posjetitelje.