Na FOI-jevom SciBaru gostovao morski biolog dr.sc. Davorin Medaković Foto: FOI

Na FOI-jevom SciBaru gostovao morski biolog dr.sc. Davorin Medaković

Varaždinske vijesti | 23.1.2019. u 17:31h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu SciBAra, neformalne znanstvene diskusije i razgovora u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike, jučer je u prostoru InfoCluba FOI-ja gostovao dr.sc. Davorin Medaković, morski biolog i samostalni znanstvenik iz Centra za istraživanje mora u Rovinju.

Dr.sc. Davorin Medaković vrsni je stručnjak u području morske biologije, stoga je na Fakultetu organizacije i informatike održao interdisciplinarno predavanje na temu "Evolucija i revolucija - o mekušcima i ljudima". U sklopu predavanja bilo je riječi o važnosti cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja, ali i o malo provokativnijim temama poput razmnožavanja, ljubavi ali i seksualnim odnosima kod ljudi i kod mekušaca. Dr.sc. Medaković je s brojnim sudionicima predavanja podijelio i svoja iskustva sa svojih istraživačkih pohoda na Antarktici.

Dr.sc. Davorin Medaković morski je biolog i znanstvenik iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković. Centar za istraživanje mora Rovinj najstarija je svjetska znanstvena institucija koja se bavi proučavanjem mora. Osnovana je 1891. godine kao Zoološka postaja berlinskog akvarija, u kojem su boravili mnogi europski znanstvenici služeći se bogatom opremom upravo iz tog Centra. Dr. sc. Medaković je također prvi hrvatski znanstvenik koji je boravio na Antarktici, a sudjelovao je i u timu znanstvenika koji su proučavali utjecaj mora, odnosno morskih organizama na kip Apoxyomenosa pronađen u moru nedaleko Velog Lošinja.

SciBAr-_Medaković_1.JPG

SciBAr-_Medaković_2.JPG

SciBAr-_Medaković_3.JPG

SciBAr-_Medaković_4.JPG