Dr. Benko upozorava: Rak prostate sve je veći javno-zdravstveni problem i u Varaždinskoj županiji Foto: ilustracija

Dr. Benko upozorava: Rak prostate sve je veći javno-zdravstveni problem i u Varaždinskoj županiji

| 2.12.2019. u 15:58h | Objavljeno u Društvo

U Europskoj uniji 2016. od raka prostate umrlo je 76.900 muškaraca, pokazuju to podaci Eurostata. U Hrvatskoj je te godine od raka prostate umrlo 770 muškaraca. Iza nas je studeni, mjesec u kojem se podiže svijest o muškom zdravlju i upozorava na važnost borbe protiv raka prostate, stoga je dr.sc. Goran Benko, dr.med., spec. urolog, subspecijalist urološke onkologije i voditelj Odjela za urologiju varaždinske bolnice, ukazao na ovaj sve veći javno-zdravstveni problem.

Koliko je rak prostate općenito prisutan u Hrvatskoj, a koliko u Varaždinskoj županiji?

- Prema izvještaju Registra za rak, u 2016. godini rak prostate je s 19 posto bio na prvom mjestu kod muškaraca što se tiče najčešćih sijela raka i nalazi se ispred ranije vodećeg raka bronha i pluća. Te godine je u Hrvatskoj bilo 2.337 novootkrivenih slučajeva raka prostate, a u Varaždinskoj županiji 155 slučajeva.

Najčešći rak kod muškaraca

Koje su rizične skupine?

- Rizični čimbenici za razvoj karcinoma prostate su dob, rasa i nasljeđe. U rizične skupine spadaju muškarci stariji od 50 godina, oni s karcinom prostate u obitelji imaju povećani rizik za obolijevanje, dok mali broj bolesnika ima nasljedni karcinom prostate. Veći rizik za obolijevanje od raka prostate imaju afroamerikanci. Oni s nasljednim karcinom prostate imaju raniju pojavu bolesti od ostalih.

Na koje bi simptome muškarci trebali obratiti pozornost?

- Većina bolesnika nema smetnje koje bi upozoravale na rak prostate. Smetnje mokrenja, koje se mogu javiti, karakteristične su i za dobroćudno povećanje prostate. Napredovanjem bolesti, simptomi postaju uočljiviji i karakteristični su za proširenu malignu bolest (bolovi, opća slabost, slabokrvnost, mršavljenje).

Što je važno za rano otkrivanje raka prostate, kako se provodi liječenje te je li varaždinska bolnica kadrovski i infrastrukturno dovoljno opremljena za dijagnostiku i liječenje pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...