MUDRE Velika pomoć novopečenim roditeljima i trudnicama u svakodnevnim izazovima Foto: Udruga Mudre

MUDRE Velika pomoć novopečenim roditeljima i trudnicama u svakodnevnim izazovima

| 29.9.2024. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

Društvene mreže preplavljene su informacijama, ali mlade obitelji često plivaju u moru neprovjerenih podataka, teško dolazeći do pravih informacija, znanja i podrške na vrijeme, ukazuju iz udruge

Majčinstvo, usmjeravanje, dojenje, razvoj i edukacija - ove riječi, ali i njihova početna slova čine srž djelovanja udruge Mudre. Osnovale su je početkom ove godine četiri žene: Nikolina Vrbanec, Ksenija Keča, Lucija Horvat i Dora Kolačko, stručnjakinje iz različitih područja.

Nikolina Vrbanec je prvostupnica primaljstva, certificirana specijalistica za dojenje i poduzetnica s bogatim iskustvom u podršci trudnicama, rodiljama i roditeljima. Ksenija Keča je fizioterapeutkinja i terapeutkinja Bowen i Emmett tehnika, posvećena unapređenju fizičkog i mentalnog zdravlja. Lucija Horvat je magistra logopedije s fokusom na podršku razvoju oralno-motoričkih vještina, komunikacije i jezično-govornih vještina i kod najmlađih. Dora Kolačko je porodna i postpartum doula, edukatorica za roditelje i trudnice s misijom mijenjanja percepcije o porodu.

Pomoć stručnjaka

Surađuju i s drugim stručnjacima kako bi zajedno pružili podršku trudnicama, novopečenim roditeljima i obiteljima s djecom u najranijoj dobi, a i same se kontinuirano dodatno educiraju. Kako kažu, ono što ih čini posebnima je njihova povezanost s četiri grada - Prelog, Čakovec, Varaždin i Koprivnica, gdje će zajednički djelovati kako bi osigurale stručnu podršku i edukaciju.

- Udruga Mudre gradi most između izazova suvremenog života i obiteljske sreće. Naša vizija je stvaranje zajednice gdje svaka obitelj ima pristup stručnim resursima, informacijama i podršci koja im je potrebna da izgrade snažne, zdrave i sretne živote - ističe Nikolina Vrbanec, predsjednica udruge.

- Želimo živjeti u društvu gdje nedostatak stručnog kadra i ekonomske poteškoće neće biti prepreka obiteljima da pronađu podršku. Zamišljamo zajednicu u kojoj su informiranost i pravovremeno dobivanje kvalitetnih informacija standard, a ne privilegija - napomenula je.

Kako kaže, cilj im je olakšavati putovanje svake obitelji kroz izazove modernog života.

- Prepoznajemo da je nedostupnost stručnog kadra i teška ekonomska situacija često prepreka obiteljima u potrazi za podrškom koja im je potrebna. Često se suočavamo s nedovoljnom informiranošću i nedostatkom korisnih informacija, a obitelji se često pitaju gdje pronaći potrebnu podršku. S druge strane, društvene mreže preplavljene su informacijama, ali mlade obitelji često plivaju u moru neprovjerenih podataka, teško dolazeći do pravih informacija, znanja i podrške na vrijeme - napominje Nikolina.

Misija im je, nadodaje, pružiti svjetlo u ovim tamnim trenucima.

- Udružujemo stručnost s ljubaznošću, pružamo jasne smjernice i podršku obiteljima koje traže put ka sreći i dobrobiti. Želimo biti most između izazova i uspjeha, pružajući resurse, informacije i zajednicu koja podržava - poručila je.

udruga_mudre_piknik_20082024.jpg

Radionice, webinari, edukacije...

Svojim djelovanjem žele roditeljima pružiti sveobuhvatnu podršku, od radionica i webinara do edukacija, kako bi informirale roditelje o važnim aspektima trudnoće, poroda, razvoja djeteta te kako pružiti najbolju podršku, a besplatne korisne informacije, savjete i podršku nude i putem društvenih mreža.

- Želimo stvarati zajednicu u kojoj roditelji mogu dijeliti iskustva, savjete i podršku bez straha od osude. Pružat ćemo konkretnu pomoć obiteljima u lokalnoj zajednici, bilo da je riječ o podršci tijekom poroda, postpartuma, roditeljstvu ili savjetima o ranom djetinjstvu - pojašnjavaju iz udruge.

Među raznolikim programima i projektima su i besplatne radionice za obitelji, usmjerene na pružanje podrške roditeljima u raznim aspektima odgoja djece. Radionice će pokrivati teme poput rane dječje dobi, važnosti poticanja pravilnog senzomotoričkog razvoja djeteta, tehnika roditeljstva i sl.

- Vjerujemo u snagu zajednice i tradicionalnu mudrost “Potrebno je selo da se odgoji dijete”. Kroz povezivanje i suradnju, stvaramo okruženje koje potiče uzajamnu podršku i jačanje zajednice. Ove vrijednosti čine srž našeg rada te se nadamo da će ih zajednica prepoznati kao ključne za ostvarivanje naše zajedničke vizije - poručile su Mudre.

Besplatne radionice 5. listopada

Odlično prihvaćena aktivnost koju je Udruga Mudre pokrenula u svibnju su šetnje nasipom kod preloške marine za mame i bebe. Okupljanje je bilo svakog petka, a iz tjedna u tjedan bilo je sve više zainteresiranih za druženje.

udruga_mudre_setnja_14062024.jpg

Ujedno su održavane i online radionice grupe za podršku dojenju, a u kolovozu je udruga organizirala i piknik s primaljom i fizioterapeutkinjom.

Također, udruga 5. listopada organizira projekt “Ljubav i podrška: rastemo zajedno” - jednodnevno druženje s nizom besplatnih radionica za roditelje i buduće roditelje koje će obuhvatiti teme kao što su: pregledi u trudnoći i nakon poroda, dijastaza, uloga partnera na porodu, komunikacija sa zdravstvenim osobljem, dojenje, babyhandling, oralno-motorički razvoj u prvoj godini života, te refluks kod novorođenčadi. Radionice će voditi liječnici, primalje, doula, fitness trenerica, logopedinja i fizioterapeutkinja.

Radionice će se održavati od 10 do 14 sati u Čakovcu, u hotelu Castellum, uz obaveznu prijavu putem web stranice udruge (mudre.hr) ili društvenih mreža Udruge Mudre (Facebook i Instagram).

udruga_mudre_radionice_najava_05102024_1.jpg

udruga_mudre_radionice_najava_05102024_2.jpg

udruga_mudre_radionice_najava_05102024_3.jpg