"Mračni pripovijedač" Kristijan Petrović o tvorcu gotičke novele "Drakula"

vv | 9.10.2024. u 12:30h | Objavljeno u Društvo

Ovog petka u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović, varaždinski će mračni pripovijedač, Kristijan Petrović prisutne upoznati sa malo poznatim detaljima vezanim uz poznatu gotičku novelu ‘Drakula’, irskog književnika Abrahama Brama Stokera.

Od samog objavljivanja roman Drakula bio je predmetom čuđenja, divljenja, ali i podsmijeha i relativno loših književnih kritika. No, ono što ni autor ove najpoznatije gotičke novele kao ni brojni onodobni kritičari nisu mogli znati jest činjenica kako će upravo ova novela nedugo nakon Stokerove smrti postati jedno od najutjecajnijih djela svjetske književnosti. Tijekom vremena Drakula je doživio preko 300 filmskih ekranizacija te brojnih interpretacija u animiranom filmu i stripu. Sam je roman jedan od najprevođenijih u povijesti književnosti, a nije se prestao objavljivati još od 1897. kada je najpoznatiji prozni vampir ugledao svjetlo dana – i preživio sve do danas.

Brojni su popularni pisci horora zahvalni upravo Stokeru koji je zahvaljujući ‘Drakuli’ pokrenuo i interes javnosti naspram mračnog Slavenskog folklora u kojem glavnu riječ imaju – vampiri.

S vampirima se Petrović bavi preko 30 godina te je krenuo Stokerovim koracima kako bi doznao kojim se sve izvorima ovaj maštoviti Irac poslužio, a kako bi ispisao jednu od svakako najpoznatijih horor priča.

Stoga, ne propustite Večer s Drakulom – povijest najutjecajnije gotičke novele – koju će vam ispričati Kristijan Petrović – poznatiji kao The Dark Storyteller, ovog petka, s početkom u 18h.

Ulaz je besplatan, a predavanje svakako nije za djecu.