Mnoštvo novih programa za "Nemirne uMirovljenike" u Novom Marofu Foto: Grad Novi Marof

Mnoštvo novih programa za "Nemirne uMirovljenike" u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 18.11.2020. u 10:02h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 16. listopada u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu održana je uvodna konferencija projekta "Nemirni uMirovljenici".

Nositelj Projekta je Udruga umirovljenika Novi Marof, a projektni partneri Udruga umirovljenika „Zajedno”, Centar tradicijske kulture Varaždin, Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Grad Novi Marof. Ukupna vrijednost projekta je 842.971,71 kn, od čega je 85% osigurano temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osiguran iz državnog proračuna. Projekt će se provoditi od 19.10.2020. do 18.10.2022.

Ciljevi projekta su unaprijediti kapacitete udruga umirovljenika koje djeluju na području gradova Novi Marof i Varaždinske Toplice te obližnjih općina za provođenje programa aktivnog starenja zasnovanih na međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji, kao i unaprijediti kapacitete ključnih dionika koje djeluju na tom području za uspostavljanje modela socijalne inovacije putem kojeg se osigurava aktivno i participativno sudjelovanje umirovljenika u održivom razvoju lokalnih zajednica.

- Mi smo prošle godine završili jedan krasan projekt “Evergreen 54+”, koji je obuhvaćao, hajdemo reći, „predumirovljeničku“ i umirovljeničku skupinu. Tri naše umirovljeničke udruge bile su aktivne u tom projektu pa smo i iz tog razloga krenuli svi zajedno u pripremu ovog projekta. Mnogi su se pronašli u tome, dodatno se kreativno izražavali i to je dobar put na koji način animirati i obogatiti život našim umirovljenicima. Drago mi je da smo prošli, da smo zadovoljili sve kriterije i krećemo s provedbom - rekao je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, koji je na uvodnoj konferenciji predstavio prioritete razvoja Grada Novog Marofa u kontekstu unapređenja kvalitete života starijih osoba i njihove veće socijalne uključenosti.

udruga_umirovljenika_novi_marof_nemirni_umirovljenici_jenkac_16112020_2.jpg

Dodao je kako neće biti jednostavno, s obzirom na čitavu problematiku i epidemiološke mjere, no istaknuo je kako je najvažnije da se briga o umirovljenicima vodi na način da im se pružaju neki novi i drugačiji sadržaji, a ne samo oni klasični, na koje su već navikli.

- Kod umirovljenika je često prisutan osjećaj neiskorištenosti u kontekstu razvoja lokalne zajednice kojoj pripadaju. Nedostaju nam prilagođeni modeli za volontiranje umirovljenika i prijenos znanja. Programi cjeloživotnog učenja nisu prilagođeni potrebama umirovljenika i nemaju međugeneracijsku interakciju. Ovaj projekt nudi promjenu - istaknuo je Franjo Bogičević, predsjednik Udruge umirovljenika Novi Marof, jedne od najstarijih i najbrojnijih udruga umirovljenika u Varaždinskoj županiji.

udruga_umirovljenika_novi_marof_nemirni_umirovljenici_bogicevic_16112020_1.jpg

Kao razloge uključenja u projekt istaknuo je i nemogućnost umirovljenika da svojim resursima osiguraju zadovoljenje socijalnih i kulturnih potreba i činjenicu da odlaskom u mirovinu može doći do gubitka interesa i samopoštovanja.

- Biti umirovljenik ne znači da si prestao s aktivnim življenjem, upravo suprotno, biti nemiran znači istraživati i težiti stalno novim iskustvima i novim znanjima, a ovaj projekt umirovljenicima pruža mogućnost samostalnog uključivanja, rada na sebi i afirmacije u društvo kojem pripadaju - naglasila je Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, koja je ujedno predstavila predviđene aktivnosti i oblike uključivanja u projekt u naredne dvije godine.

udruga_umirovljenika_novi_marof_nemirni_umirovljenici_kusek_16112020_3.jpg

U prvoj godini projekta razvijat će se i provoditi lokalni programi u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika (dramska skupina, plesna skupina, zbor, kreativno pisanje i slušaonice Evergreen in NM). Program jačanja različitih vještina u lokalnoj zajednici uključivat će kino Marof za seniore, Živu knjižnicu i Novomarofski modni buvljak, a kroz program cjeloživotnog učenja provodit će se tečaj informatike za odrasle i radionice „I mi možemo koristiti e-usluge i e-aplikacije“.

U drugoj godini provedbe projekta razvijat će se program dnevnog boravka, socijalne inovacije u radu s umirovljenicima - razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnog društva, kroz program inovacije za umirovljenike „Senior lab“, te će se razvijati i provoditi programi međugeneracijske suradnje kroz produkciju kazališne predstave i glazbenog koncerta.

- U okviru projektnih aktivnosti predviđeno je sudjelovanje minimalno 260 umirovljenika iz grada Novi Marof (uključujući ruralna naselja koja administrativno potpadaju pod Grad) iz obližnjih općina (Breznica, Breznički Hum, Ljubeščica i Visoko) i obližnjeg grada Varaždinske Toplice, kao i upravljačka tijela Udruge umirovljenika Novi Marof i Zajedno. Ciljana skupina su i ostali ključni dionici za poboljšanje življenja umirovljenika i unapređivanje kapaciteta udruga umirovljenika – organizacije civilnog društva, gradovi/općine i javne ustanove koje djeluju na međužupanijskoj razini - navela je Dorotea Solomun, vanjska stručnjakinja na projektu.

udruga_umirovljenika_novi_marof_nemirni_umirovljenici_solomun_16112020_5.jpg

udruga_umirovljenika_novi_marof_nemirni_umirovljenici_publika_16112020_4.jpg